Dostihový spolek, který provozuje pardubické závodiště, v nové sezoně mírně změnil strukturu závodních dnů. V každém z nich bude osm dostihů namísto dosavadních devíti či deseti.

Zvýší se výhry

„Na kvalitu dostihových dnů to nebude mít žádný negativní vliv. Naopak. Díky tomu se budou moci zvýšit výhry," řekl ředitel Dostihového spolku Michael Skalický.
„Tolik dostihů denně se nám příliš neosvědčilo. Den byl velmi dlouhý jak pro jezdce a trenéry, tak pro tým organizátorů," nechal se slyšet Michael Skalický.

Podle přihlášek usuzuje, že změna nesnížila zájem stájí o účast na závodech v Pardubicích, na jednotlivé dostihy je přihlášeno od 14 do 20 koní.

Motivovat by je měly i vyšší výhry. Například u každé ze čtyř kvalifikací na Velkou pardubickou byla dotace navýšena o 100.000 korun na 400.000 korun. O stejnou částku se zvedla dotace u Stříbrné trofeje na 300.000 korun. O 50.000 korun budou vyšší výhry u Zlatého poháru předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, o 20.000 korun u Úvodní cross country Koroka, která se poběží o 150.000 korun. Dotace Velké pardubické se nemění a zůstává na pěti milionech. Na výhry je letos připraveno celkem kolem 15 milionů korun stejně jako v loňské sezoně.

Představí maskota

Dostihová sezona, která začne 8. května, nabídne deset mítinků. „První z osmi dostihů odstartuje ve 13 hodin. Hlavní dostih dne, Úvodní cross country Koroka, vypukne v 16:46 hodin," uvedla mluvčí závodiště Kateřina Nohavová a dodala, že zítra zde bude poprvé oficiálně představen maskot závodiště.

Letošními vrcholy sezony budou v červnu klasická steeplechase Zlatý pohár a druhou říjnovou neděli jubilejní 125. Velká pardubická.

S novou sezonou se mírně upravuje i koncepce dostihových dnů během víkendu, kdy se běží Velká pardubická. Sobotní rovinový dostih se mění na mítink překážkový.

Na závodišti se letos uskuteční také červencové mistrovství republiky družstev ve všestrannosti, chybět nebudou závody spřežení a parkurové soutěže a tradiční výstava Koně v akci, která bude tentokrát věnována dětem.
Oblíbené rodeo se bude konat už poslední červnový víkend společně s druhou kvalifikací na Velkou pardubickou. V plánu je rovněž Středoevropská dražba anglického plnokrevníka nebo šampionát koní Shagya Arab.
Na řadu přijdou také Apetit Festival, psí festival nebo atletický kros. Závěr sezony bude patřit Hubertově jízdě pořádané ve spolupráci s městskou policií.

Nová kavárna

Letošní novinkou pro návštěvníky jsou informační tabule s historií závodiště a dostihů v Pardubicích. Bude si je možné stáhnout i do mobilního telefonu. Zázemí dostihů zpříjemní rovněž nová kavárna ve čtvrtém patře tribuny B.

PROGRAM DOSTIHOVÉHO DNE pátek 8. května 2015 pardubické závodiště

13:00 Cena Arnošta z Pardubic
13:35 Cena podporovaná grafickým studiem TASOU
(Doprovodný program: představení maskota závodiště, dekorovací paddock)
14:20 Dostih, který je součástí projektu Den Dopravy ČR 2015 – Na počest zakladatelů dopravy v českých zemích
(Doprovodný program: Dostih poníků)
14:55 Dostih MVDr. Vladimíra Tlučhoře, CSc. podporovaný Dostihovým klubem
(Doprovodný program: Dostih na 1/4 míle)
15:30 Cena podporovaná společností SK-EKO Pardubice, s.r.o.
16:10 Cena firmy Petr Novotný – Výroba a prodej originálního Pardubického perníku
16:45 Úvodní cross country KOROKA
17:20 Cena podporovaná Tiskárnou v ráji, s.r.o.
(Doprovodný program: Vyhlášení soutěže AUTO IN)