Nejvyšší soutěž basketbalistů pokračuje zápasy 26. kola. Východočeské celky míří na cizí palubovky.

Dnes 18.00: Sluneta Ústí nad Labem (9. místo, 8 vítězství – 15 porážek) – BK JIP Pardubice (5. místo, 14 vítězství – 10 porážek).

Zapátrat v paměti. Co hledáme? Dvě výhry pardubických basketbalistů po sobě. Statistiky prozrazují, že je získali na přelomu listopadu a prosince. Shodou okolností tu první proti Ostravě (venku) a druhou domácí se svým dnešním soupeřem. Jejich příznivci by se jistě nezlobili, kdyby kousek ze druhé čtvrtiny základní části zopakovali i v té třetí. Ale pozor, Ústí nad Labem je ve své hale silnější než v cizím prostředí. To ví Opava i Děčín, který tam vyhrál až trojkou z poslední vteřiny.

„Jsme připraveni na těžké utkání. Ústí se opírá o výborné střelce z tříbodové vzdálenosti, hlavně Barhama s Votroubkem. V poslední době zlepšuje své výkony i pivot Abercrombie, jenž disponuje značnou fyzickou silou. Naším cílem bude nepouštět elitní ústecké střelce k volným střelám. Naopak je musíme tlačit do těžších pozic, a eliminovat podkošové hráče. Nejen zmíněného Abercrombieho, ale i Pecku. Rádi bychom navázali na dobré obranné momenty z domácího zápasu proti Ostravě," vyslovil přání pardubický trenér Tomáš Bartošek.

Dnes 17.30: NH Ostrava (10. místo, 8 vítězství – 15 porážek) – Bohemilk Tuři Svitavy (8. místo, 10 vítězství – 13 porážek).

Duely ostravských a svitavských basketbalistů mají už několik let společného jmenovatele v tom, že se namnoze rozhodující v závěrečných vteřinách. V této sezoně zatím přeje štěstím Turům, když v prvním klání v hale NH dal vítěznou trojku Bašta současně s klaksonem a ve Svitavách se potom rovněž v úplném závěru trefil na tři body Teplý.

Je tedy zřejmé, že domácí budou žíznit po pomstě, navíc by jim v případě nezdaru pomalu začal ujíždět vlak do stanice play off. Tam ovšem míří i svitavská mašina. „Při útoku na čtvrtfinále nesmí výhry z venku chybět. Minule jsme na horké ostravské půdě zázračnou střelou vyhráli, ale jsme si vědomi kvalit soupeře, který naposledy pořádně trápil Pardubice. K úspěchu nás může přivést jen podobně týmový výkon, jaký jsme podali s USK Praha," vyjádřil se asistent trenéra Turů Pavel Špaček.