Mezi čtyři týmy, které se budeou usilovat o medaile se probojovali vedle domácích obhájců titulu hráči JBC Brno, GBA Sparta a Sokola pražský. A při vzpomínce na loňský turnaj, který se hrál před zcela zaplněným hledištěm již zmíněné haly, se můžeme těšit opět na kvalitní basketbal.

Největším favoritem závěrečného turnaje je vítěz základní části BK Synthesia Pardubice. Ten drží v ruce několik trumfů. Bude hrát v domácím červenobílém prostředí prostředí. Ve svém středu má top – skóréra celé soutěže, chlapíka se „zlatou rukou" Josefa Potočka. Ten má v sezoně průměr 21,5 bodu na zápas, ve 22 utkáních trefil 56 trojek a úspěšnost trestných hodů má 87,1 %. Klíčovými postavami jsou pak dva hráči, kteří v této sezoně stabilně nastupovali za Beksu v Kooperativa NBL, Viktor Půlpán a David Škranc. V neposlední řadě značnou herní kvalitou disponuje i ve vnitřním prostoru. Účast ve finálovém turnaji si tým zajistil hladkým postupem přes Prostějov (3:0).

Program:

Sobota
BK Synthesia – Sokol pražský (15.30), JBC Brno – GBA Sparta Praha (18.00).

Neděle
Utkání o třetí místo (13.30), finále (16.00).

Druhým v základní části extraligy skončil JBC Brno, který se může pyšnit stejnou bilancí jako BK Synthesia. O tom, že se o medaile bude hrát v Pardubicích rozhodly až vzájemné zápasy. Doma Brno vyhrálo 73:64, v Pardubicích, kde už za domácí nastoupili Půlpán se Škrancem, prohrálo 68:94. Jednoznačným ofenzivním lídrem brněnského týmu je pivot Jakub Jokl, který je jediným dvojciferným střelcem (16 bodů) a sílu ukazuje v doskocích (10,3). Velkou předností JBC je značná vyrovnanost a pozornost zasluhují Šmerda, Vyroubal, Vítkovič, Truneneček, Barák či Kereselidze. Brno postoupilo vyřazením BCM Ostrava (3:0).

Třetí tým základní části, který se kvalifikoval na MČR, je GBA Sparta Praha. Loňský finalista má ve svém středu čtvrtého nejlepšího střelce extraligy U19, lotyšského podkošového hráče Ervinse Mezniekse, který má sezonní průměr 18 bodů. Výtečná čísla si po celou sezonu drželi Pekárek (17 bodů), Weiss (12,3 b.) a Jelínek (11,4). Tým v průběhu sezony sbíral zkušenosti i na několika turnajích v zahraničí. Do Pardubic se Sparta dostala přes Nymburk (3:0).

Semifinálovým soupeřem Pardubice bude čtvrtý po základní části. Sokol pražský měl na finálový turnaj nejsložitější cestu. Musel vyřadit USK Praha až v pátém čtvrtfinálovém utkání. Nejvýraznější postavou družstva je Filip Kroutil, křídelník, který nastupuje za BK Děčín v nejvyšší soitěži mužů. Ve 14 utkáních, které za Sokol odehrál, nastřílel průměrně 14,1 bodu. K dalším oporám patří Hartig, Landa, Čeněk nebo Dolanský.

„Nebudu se zbavovat odpovědnosti. Jako domácí jsme favorité a tak to musíme brát se všemi pro i proti. Zvládnout tuto roli rozhodně nebude jednoduché, ale věřím, že tento tým má velkou sílu a v kádru několik osobností, které jsou schopny rozhodovat těžké zápasy. Po vyřazení našeho mužstva mužů v play off, bychom rádi zacinkali alespoň v juniorské kategorii," má jasno pardubický trenér Oldřich Zdobinský.

(fn)