Nikdo to rád horké… Přesmyčkou jednoho písmene lze předělat název slavné americké komedie s Marylin Monroe. Toto zvolání platí pro sportovce, kteří musejí absolvovat suchou letní přípravu. Navíc v extrémních vedrech. Jako pardubičtí basketbalisté. Ti se už třetí týden připravují na náročnou sezonu. V ní budou kromě českých front bojovat i na té evropské. Symbolicky se čtyřmi krajany krásky z Hollywoodu.

Pozvánka od Bayernu!

Fyzická nebo také hrubá příprava je sice „vopruz“, ale jednoduše nutnost. Z nabraných sil pak sportovec čerpá celou sezonu. Oznámení, že se jde na led, v tomto případě na basketbalovou palubovku, je pro hráče pohlazením po duši. Samozřejmě nemůžeme mluvit za všechny. Třeba má někdo suchou rád…

„V úterý vyjíždíme k prvním přípravným zápasům. Na Slovensku se střetneme s bratislavským Interem a Handlovou. Pak nás čekají dva duely v Polsku proti kvalitním týmům. Absolutní peckou je pozvánka na turnaj od Bayernu Mnichov v polovině srpna,“ odtajňuje plán herních testů pardubický generální manažer Martin Marek.

„Generálkou na první ligový zápas bude domácí měření sil s dalším dobrým polským týmem Dabrowa Gornicza. Tím ovšem nebude duel s Nymburkem, nýbrž v Ústí, který jsme si předsunuli, kvůli kvalifikaci do Ligy Mistrů,“ dodává.

Jak je vidno, Beksa znovu neplánuje jediné střetnutí s českými či moravskými soupeři.

„Naše filozofie je už léta neměnná. Naši trenéři i my z vedení preferujeme hrát se zahraničními týmy. Čím, kvalitnějšími, tím je to přínosnější. Letos se to podařilo. A taková konfrontace s Bayenem by nám mohla pomoct před třetím kolem kvalifikace o Ligu mistrů,“ přemítá G.M.

Kvarteto ze Států

Pardubický kádr se mezi oběma sezonami obměnil prakticky z poloviny. To už je citelný zásah do sestavy.

„Z této skutečnosti nejsem úplně nadšený, protože vždy je lepší, když je kádr několik roků pohromadě. Na druhou stranu beru to jako pragmatik. U některých se to dalo čekat jako jsou Dušan Pandula nebo Jirka Welsch. Jiné jsme neudrželi kvůli penězům jako Brandona Spearmena. O to více se snažíme od začátku přípravy na procesu budování nového týmu,“ vysvětluje Marek.

„Na úvod jsme si nedávali žádný herní cíl. Ale chtěli jsme vytvořit silný tým po lidské stránce. Ještě před zahájením fyzické přípravy jsme měli team building v Krkonoších. Bavili jsme se o plánech, volili kapitána, nastavili si vnitřní pravidla,“ shrnuje Martin Marek

Jeho novými podřízenými se stali hned čtyři hráči s trvalým bydlištěm ve Spojených státech amerických. To historie pardubického klubu nepamatuje.

„Počet cizinců určuje Česká basketbalová federace. Kluby mají pro ně uvolněno pět míst. Náš vzorec pro skládání týmu je v podstatě každý rok stejný. Chceme garantovat místa pro jednoho dva mladé hráče, mít ve družstvu zkušené borce a doplnit je cizinci. Někdy to jsou dva, někdy tři a letos čtyři. Na pozici rozehrávače jsme chtěli hráče, který dokáže také skórovat a bude lídrem. Apriori to nemusel být Američan, ale Richard Williams se nám líbil,“ objasňuje záměry vysoký manažer nejen svojí výškou.

Budete bydlet s Čechy

Beksa si teď klidně může ke svým barvám červené a bílé přidat ještě modrou. No a američtí občané budou v její organizaci jako doma… Proč se nechce do Pardubic také českým hráčům?

„My jsme ale oslovili dva české hráče. V jednom případě nás přeplatil jiný český tým a v našich silách nebylo akceptovatelné mu vyhovět. V tom druhém se zase dotyčný víceméně obával konkurence v našem týmu. Hledáme tedy prioritně české hráče, ovšem je to s nimi těžší a těžší,“ uvádí.
Je tu ještě jedno riziko, které v minulosti postihlo věhlasnější kluby než je pardubická Beksa. Hráči jedné národnosti si vytvořili v kabině svůj tým a to nedělalo v kolektivu dobrotu.

„Tomu se snažíme zabránit. Začíná to už při výběru hráče studováním jeho charakterových vlastností. Musím to zaklepat, ale Donovan Jackson, Richie Williams i Evan McGaughey nemají žádné tendence se oddělovat od ostatních. Na soustředění třeba hráli s mladými karty. Nechceme žádné partičky.

Takže na výjezdech budou na pokoji s českými kluky. Aby se mohli více poznat navzájem.

„Není však vše růžové. Vypadá to, že jsme se spletli při výběru Dwayna Benjamina. Nejdříve jsme mu vyhověli se žádostí odkladu připojení se k týmu v přípravě. Bohužel nedodržel ani druhý termín, a tak jsme s ním zahájili interní disciplinární řízení. Podle podepsané smlouvy, kterou má, ji tímto porušil. V nejbližší době vydáme v této věci samostatnou zprávu,“ slibuje Martin Marek.

Ilustrační foto
Bartošek: „Hodně dbáme na rychlost a někteří si dost hrábl“