Jak letos v KNBL
Bude se hrát dvoukolově s nadstavbovou částí. Nymburk absolvuje všechna utkání. Čtvrtfinále i semifinále na čtyři vítězství. Finále a série o bronz na dva zápasy a rozhodovat bude skóre. Platí to ale jen pro nový ročník. V prosinci má být jasno, jak se bude hrát v dalších sezonách.

Přestupové hemžení pod koši pokračuje. I když basketbalové týmy zahájí přípravu na novou sezonu začátkem srpna, v kuloárech je rušno a klubové managementy mají plno starostí s tím, jak poskládat týmy pro ligové boje. V posledních týdnech došlo na přestupovém poli k několika velmi zajímavým přesunům.

HLADOVÝ Z UNIVERZITY

A začneme opět nejblíž, co to jde. BK JIP Pardubice, bronzový tým minulého ročníku Kooperativa NBL nejenže udržel kádr pohromadě i pro nastávající sezonu, ale vyšperkoval ho další posilou za zámoří. Přichází Dominez Burnett, třiadvacetiletý shooting guard z Davenport University. Tento 194 cm vysoký křídelník, hrající na pozici 2, je absolventem Davenport University. V uplynulé sezoně v jejím dresu zapisoval výtečné průměry na zápas: 24,9 bodu, 7,5 doskoku a 3,1 asistence na zápas. Vše při celkové úspěšnosti střelby 54 %, z toho trojky 33 %.

„Dominezovým příchodem chceme podpořit naše nebezpečí z perimetru. Jedná se o mladého, hladového hráče, který k nám přichází jako čerstvý nováček, zatím bez evropské zkušenosti, nicméně z jeho působení na Davenport University na něj šly výborné reference, stejně tak od mnoha amerických hráčů, kteří v minulosti prošli českou nejvyšší soutěží. Za zmínku určitě stojí i ocenění Bevo Francis Award pro nejlepšího univerzitního hráče v USA mimo I. divizi NCAA, které letos získal, dvakrát po sobě získal také ocenění Player of the year NAIA. Dominezovi přejeme v dresu Beksy hodně štěstí a pevně věříme, že jeho působení v BK Pardubice bude úspěšné," přeje si Martin Marek generální manažer pardubického klubu.

SVITAVSKÁ KOLONIE

Zůstaňme ještě chvíli na východě Čech. Cizineckou legii obměnily Svitavy. Tuři získali na rozehrávku DeAndre Mayese, který má zkušenosti z ukrajinské, rumunské a portugalské ligy. Pod košem by se měli prosazovat 208 cm vysoký americký pivot Hunter Mickelson a svých 206 cm jistě využije i chorvatský hráč Jere Vučica. Čtvrtou zahraniční posilou bude pětadvacetiletý americký centr Ethan Jacobs (211 cm), který se pod koše vrací pro roční pauze. Kontrakt prodloužil Tomáš Teplý i Milan Jaroš.

Mistrovský Nymburk kromě Dixona rovněž opustil Marko Jagodič Kuridža, který zamířil do belgického Ostende. Nahradit by ho měl americký pivot s nigerijskými kořeny Ekene Ibekwe. Tento 206 cm vysoký hráč v minulé sezoně působil v německém Giessenu. V lednu však přestoupil do Volgogradu za který nastoupil i ve VTB lize proti svému novému zaměstnavateli. No a prezentoval se 27 body do koše svého budoucího zaměstnavatele. Přestupovou bombou lze označit krok českého reprezentanta Pavla Houšky, který se po čtyřech sezonách strávených v dresu Nymburka, vrací domů.

Domů do Děčína. A Válečníkům jeho návrat přijde vhod, protože vicemistr se rozloučil nejen s Jiřím Jelínkem, který odchází za trenérem Růžičkou do slovenské Handlové, ale překvapivě i s Lubošem Striou. Pokračovat v Děčíně nebude ani americký hráč Carter.

NOVÁ ORLÍ STRATEGIE

Ústí nad Labem tradičně sází na zahraniční hráče a nově získalo Khristiana Smitha z Univerzity Indiana State a Showrona Glovera, který hrával v Kolíně. Z Brna se vrací poblíž domova rozehrávač Michal Šotnar. Novou smlouvu Slunetě podepsal Cory Abercrombie.

Kolín ulovil Adama Číže z NH Ostrava, který se týmu z Kmochova města upsal na tři sezony. Smlouvu prodloužil i Bojan Bakič.

Prostějov bude sázet na tuzemské hráče. Příznivce Orlů jistě potěšil prodloužením smlouvy Jan Tomanec.

Poslední posilou Jindřichova Hradce je britský 208 cm vysoký centr Chris Tawriah, který by měl zacelit vzniklou mezeru po Tomáši Vošlajerovi.

Zatím jedinou novou tvář hlásí Brno, kterou je rozehrávač Edi Sinadinovič.

Tajemno je zatím na severu Moravy. Vypadá to, že Ostrava trochu pouští žilou.

No a přestupové ticho je po příchodu Kouřila i v Opavě, kde trenér Czudek sází na konsolidovaný kádr minulé sezony.

Podobné je to i na USK Praha. Tam po příchodu Primorace zatím na další nové jméno čekají…