Vizitka klubu
Rok založení: na konci 2011. Soutěž: účastník ligy ČLAF C. Trenéři: Libor Coufal a Jakub Šimek. Aktivní týmy: senioři od 18 let, junioři 15 – 19 let, kadeti 10 – 15 let, ženy od 16 let. Největší úspěchy: 2. místo na domácím turnaji v Dřítči (2012), 2. místo na kvalitně obsazeném turnaji v Ústí nad Labem (2013). Domácí prostředí: hřiště Slovan (Luční ulice). Tréninky: sokol v Pardubičkách (každá neděle od 16.30). Kontakty:  bucks@bucks.cz, https://www.facebook.com/buckspardubice.

Super Bowl. Pro drtivou většinu sportovních fanoušků na západní polokouli se jedná o magická až mystická slova… Tímto zápasem totiž každoročně vrcholí severoamerická národní fotbalové liga a jeho sledovanost dosahuje až nadpřirozených rozměrů. Přemítáte, proč o něm píšeme ve spojitosti s naším okresem? Pardubice jsou přeci město sportu, a tak v něm nemůže chybět ani americký fotbal. Seznamte se, na scénu vstupují, spíše rozrážejí dveře, Bucks Pardubice!

Je to tým amerických fotbalistů, bojovníků na zeleném pažitu. Pro mnohé se jedná o partu "bezmozků" bušících do sebe v chaotickém pojetí. Ale co se vlastně skrývá za touto u nás netradiční hrou? V čem sakra tkví její kouzlo, že si dokázala podmanit srdce milionů diváků po celém světě? Ruku na srdce, jediná  představa našince byla doposud ovlivněná několika málo obrázky ze zámoří a hlavně pár hollywoodskými trháky. V nich byli hráči amerického fotbalu vykresleni jako obři ve zbroji. Jenže tak, tomu skutečně není. V pardubickém týmu najdete dost představitelů rovněž nižší váhy…
Ve Státech se nahlíží na toto sportovní odvětví úplně jinak. Snad každý Američan si ho alespoň jednou v životě vyzkoušel. A jestliže naše děti touží o svém budoucím povolání hasiče či policisty, tak za mořem sní o americkém fotbalistovi. Nejlépe pak o quarterbacku, což je rozehrávač. Není divu, že tamní ligu hrají ti nejlepší z celé země.
Odborníkem na slovo vzatým je v tomto oboru LIBOR COUFAL, hrající trenér Bucks. A vězte, že teď už nebudete muset shánět příručku s názvem Americký fotbal…

V našich končinách není americký fotbal tím top sportem. Co vás tedy k němu přivedlo?
Popravdě řečeno, v době, kdy jsem o americkém fotbale nic nevěděl, tak se mi líbila představa, jak všichni nahánějí hráče s míčem a on jim svou rychlostí i šikovností uniká (směje se). Až později jsem zjistil, že v tomto sportu nejde ani tak o toho jednoho, jako spíše o spolupráci všech. A čím více jsem této hře začal rozumět, pochopil jsem, že na světě snad není týmovější hry. Co mě ovšem nadchlo nejvíce, je její čistota, žádné simulování, jen výjimečné spory soupeřů, případně hráčů s rozhodčími. I tímto je tento sport jedinečný.

O americkém fotbale se za minulého režimu mluvilo jako o sportu, kdy jenom praskají kosti. Rovněž v „sametové" době je na něho pohlíženo s despektem a nedůvěrou. Setkal jste se s podobnými názory?
Setkal a říkají to ti, kteří náš sport vůbec neznají. Víte, v naší zemi mají lidé sklony odsuzovat  věci, kterým nerozumí. Případně je označují jako hloupé. Pokud ale tuto hru pochopíte, je jako droga. Ne nadarmo se označuje jako šachy s lidmi. Má nepřebernou spoustu taktických prvků, musíte plánovat další postupy v závislosti na pozici na hřišti nebo počet pokusů které vám zbývají k postupu a hlavně pak času. Ten hraje velkou roli. Prostě to je hotová alchymie (směje se).

V některých sportech, jako jsou fotbal či hokej, se traduje: Co Čech, to trenér. Jak to máte s lidovou  „trenéřinou" vy?

Samozřejmě zatím to není tak rozšířené, každopádně je zábavné pozorovat některé  diváky při přenosu jak spekulují, co ten či onen tým udělá a dávají jim nahlas rady. Pak má sledování televizního zápasu neuvěřitelný náboj. Hlavně poslední dvě minuty. To běží čas podle specifických pravidel a za tento krátký úsek hry se dá stihnout vskutku hodně. Ne zřídka se stává, že dochází k otáčení průběhu zápasu.

Celosvětově je NFL, tedy americká národní liga, soutěží s nejvyšší průměrnou návštěvností a sledovaností. Čím to je, že u nás se takové oblibě netěší?
Na to je složité odpovědět. Nicméně si myslím, že na vině bude nedostatečná osvěta. Zatím jsme tuto hru nedokázali našim divákům dostatečně přiblížit. V poslední době se toto výrazně zlepšuje. To dokládá i návštěvnost zápasů u některých týmů, která dosahuje sedmi stovek. Takže  číslo, o kterém se nám v minulosti ani nezdálo.

Á propos, jak si stojí Bucks?
Naše zápasy loni sledovalo v průměru přes dvě stě diváků na zápas. Návštěvy však byly výrazně ovlivněny počasím. Vždyť při každém domácím zápase nám pršelo. Hrajeme na hřišti bez kryté tribuny, a proto chápu, že pro mnohé to mohlo být překážkou k účasti.

Mluvil jste o osvětě a o přiblížení se k divákům. Co pro ně v tomto ohledu děláte?
Předně jsou naše zápasy komentovány. Přibližujeme divákům dění na hřišti a hlavně pravidla, aby do hry snadněji pronikli a orientovali se v ní. Pak se také snažíme nalákat naše příznivce doprovodným programem.

Pardubice BucksZaměřme se nyní víc na váš tým. V jaké soutěži nastupujete a jaké jsou vaše cíle?

Letos jsme se přihlásili do 7s ligy (sedm hráčů proti sedmi, tedy ČLAF C. Výrazně jsme obměnili kádr, který je nyní velmi mladý, a tak nejspíše nebudeme hrát o přední umístění. Rádi bychom uspěli ve všech domácích zápasech, čímž bychom si zajistili postup do play off. Do vyřazovacích bojů se podívá šest mančaftů ze třinácti.

Zmínil jste fakt, že máte velmi mladý tým. Znamená to, že se zaměřujete na výchovu vlastních talentů?
Ano. Naše klubová filozofie je hodně orientovaná na mládež. Již od založení týmu pracujeme na juniorském programu a letos chceme začlenit i nižší věkové kategorie. Náš věkový průměr u dospělých je nejnižší ze všech zúčastněných mančaftů.

Skoro to tak vypadá, že se k vám mohou přihlásit zájemci v každém věku?

Ono, to tak nevypadá, ono tomu tak je (úsměv). Tedy až od deseti let. Dokonce trénujeme i tým žen. Když to shrnu, tak uplatnění u nás najde každý. Věříme tomu, že kromě morálky tento sport rozvíjí i všeobecné sportovní dovednosti. Proto se snažíme ho zpřístupnit všem.

Každý klub má nějaké vize do budoucna. Co ty vaše?
Jako snad každý bychom rádi do nejvyšší ligy. K tomu je ovšem potřeba lepší finanční zázemí. Doba z hlediska příjmů není pro nikoho příznivá, zvláště pak pokud se věnujete mládeži. Změna loterijního zákona připravila sportovce o spoustu peněz. Celkově si myslím, že jim stát neposkytuje dostatečnou podporu. Krom snahy posunout se na co nejvyšší úroveň, bychom chtěli pokračovat v práci s mládeží.

Možná jsme čtenáře naladili na vlnu amerického fotbalu. Jakou nejbližší akci jim doporučítel?
Teď se to hodí! Vážení čtenáři, nalaďte si v noci z neděle na pondělí stanici Sport1. Od půl jedné vysílá přímý přenos ze Super Bowlu. Tento svátek sportu je každoročně jednou z nejsledovanějších sportovních událostí světa.