Pardubice zařadí šestku a…

ZDENĚK ZAMASTIL

ANO
Pardubice – Zařadí vyšší rychlostní stupeň a už je nikdo nechytí… Je to podobné jako u osobních automobilů. Některé totiž mají na převodovce šestku a ty s pětkou je jen těžko nahánějí.

Pardubičtí basketbalisté se v letošní sezoně dostali do jiné dimenze. Pomohlo jim k tomu účinkování v evropském poháru, kde se hraje úplně jiný basketbal než v naší lize. Silní soupeři je donutili hrát na maximum a play off to je přesně ta soutěž, která si hru na doraz vyžaduje.

Ideální přípravou na vyřazovací boje rovněž bylo účinkování v nadstavbové skupině vítězů. A to je přesně ten handicap, který pocítí jejich čtvrtfinálový soupeř. Jinými slovy Svitavy za poslední dva měsíce nepoznaly, co je těžký protivník.

Pardubice si v letošní sezoně opevnily domovskou halu, navíc jim nečiní větší problém vyhrávat venku. Své o tom může vyprávět Děčín či Opava. A dobré vzpomínky na Pardubice nemá ani Minsk.

Jediné, co by mohlo narušit teorii postupu do semifinále beze ztráty kytičky, je kalkulování s možností, že by ještě jednou mohli pardubičtí hráči vyprodat halu na Dašické… V tom případě by se dalo škodolibě poznamenat, že nebudou jako Nymburk. Ten by totiž Svitavy vyprovodil 4:0 na zápasy. A Pardubice se přece chtějí českému velikánu posledních let vyrovnat. Alespoň to všude hlásají…

„Na jeden koš" to nebude…

RADEK HALVA

NE
Svitavy – Nejdeme sérii jen odehrát, nejdeme si sérii pouze užít, my jdeme do série s cílem uspět. Na tým, který jde do čtvrtfinále v pozici outsidera, to jsou docela odvážná slova, právě taková ale znějí před play off ze svitavského tábora.

Zkusíme-li se zamyslet nad tím, zda a do jaké míry jsou oprávněná, tak určitě najdeme důvody, proč by východočeská bitva nemusela být kláním „na jeden koš". Především je tu nepopiratelná skutečnost, že dosud nikdy nebyl ve Svitavách tak silný mančaft. Jsou v něm hráči, kteří dobře vědí, jak se hraje play off, jak se hraje o medaile, kteří se nerozklepou z toho, že je tady vrchol sezony. Marko, Slezák, Jelínek, ti zkrátka dobře vědí, do čeho jdou, navíc dovedou strhnout také spoluhráče.

Od chvíle, co je jasné, že Tuři narazí na Pardubice, je v každém momentu cítit z celého klubu obrovské odhodlání. Ostatně už před skupinou A2 to bylo podobné, nikdo nepochyboval, že Svitavy tuhle fázi vyhrají a vyhrály ji suverénně. Jasně, spodní šestka a velmi kvalitní Pardubice je něco jiného, nicméně aktuální sílu Turů nelze zlehčovat a i v Pardubicích si jí jsou vědomi. Podceňovat Tury, to si mohli favorité snad dovolit někdy v minulosti. Dnes ne.

Nikdo Bekse nebere její pozici, postup do semifinále se čeká jen a pouze od ní. Ale že by na něho dosáhla bez ztráty „kytičky"? To Tuři nepřipustí!

Pardubický rozehrávač Lukáš Kotas. Takhle bránil soupeře v duelu s mmcité Brno.
Beksa i Tuři mají sebevědomí na rozdávání