Je nás pět. Změnou času lze parafrázovat slavné dílo Karla Poláčka o partě kluků. Pětice z KP Pardubice, který se zaměřuje na ploutvové plavání, zakončila úspěšnou sezonu. Kde jinde, než na Finále světového poháru. Ten se letos konal v Poznani. V Polsku předvedlo své umění 73 klubů z 23 zemí celého světa. Nechyběli závodníci z Číny, USA, Mexika a Japonska. Českou republiku reprezentovalo sedm oddílů.

Top: Daniel Cimburek

Podmínkou účasti ve finále byla účast ve dvou kolech světového poháru. Pardubičtí potápěči se tak zúčastnili závodů v maďarském Egeru (v únoru) a italském Lignanu (v březnu). Do celkového finálového hodnocení se započítaly body z dvou předchozích kol a finálové účasti.

Reprezentace KP Pardubice byla složena ze tří kategorií. Juniorskou reprezentovali Daniel Cimburek, Jan Květon a Tomáš Pilný. Ženské pokolení zastupovala Kristýna Janoušková, muže Josef Cimburek.

Nejlepšího umístění dosáhl Daniel Cimburek na 100 m rychlostní potápění s monoploutví (RP) si doplaval pro konečné šesté místo. V čase 36,86 a splnil tak C limit pro nominaci na ME juniorů. Další výborné výkony zapsal Tomáš Pilný, který pro světové poháry hostuje z pražské Modré Hvězdy. V disciplíně 100 m plavání na hladině s monoploutví (PP) získal časem 39,82 s osmé místo.

Host splnil limit B

Hostující Pilný zároveň v disciplíně 800 m PP splnil B limit na evrospký šampionát juniorů, který se bude konat v červenci v Itálii.

Další úspěch zaznamenali Josef Cimburek, který v disciplíně 100 m RP získal deváté místo, Jan Květon za čtrnáctou příčku taktéž na 100 m RP a Kristýna Janoušková, která také brala čtrnácté místo. Na závěr získala pardubická štafeta na 4 x 100 m PP mezi nejrychlejšími muži světa, výtečné deváté místo.

KP Pardubice v novém roce zahájí nový ročník Světového poháru v únoru v Egeru.

Zrcadlo výsledků

50 m plavání s ploutvemi na nádech – muži: 28. J. Cimburek 17,54 s, ženy: 24. Janoušková 19,79 s, junioři: 12. D. Cimburek 16,58 s, 25. Květon 17,73 s. 800 m plavání na hladině s monoploutví – junioři: 10. Pilný 7:06,54 min. 200 m plavání na hladině s monoploutví – junioři: 12. Pilný 1:31,08 min. 100 m rychlostní potápění s monoploutví – muži: 9. J. Cimburek 38,30 s, ženy: 14. Janoušková 44,19 s, junioři: 6. D. Cimburek 36,86 s., 14. Květon 40,92. 100 m plavání na hladině s monoploutví – ženy: 26. Janoušková 49,60 s, junioři: 8. Pilný 39,82 s. 400 m plavání na hladině s monoploutví – junioři: 16. D. Cimburek 3:23,8 min. 50 m plavání na hladině s monoploutví – junioři: 29. Květon 20,02 s. 4 x 100 m plavání na hladině s monoploutví – muži: 9. KP Pardubice (D. Cimburek, Květon, J. Cimburek, Pilný) 2:43,82.

Seznamte se: Mé jméno je ploutvové plavání a jsem i v Pardubicích

Plaváním s ploutvemi se rozumí pohyb s monoploutví nebo rovněž dvěma ploutvemi na vodní hladině nebo pod vodou s použitím vlastní svalové síly sportovce a bez použití jakéhokoliv mechanismu nepoháněného silou.

Ploutvové plavání se rozděluje do čtyř disciplín. Plavání s ploutvemi tedy Surface/plavání na hladině (SF/PP), plavání s ploutvemi na nádech tedy Apnea/rychlostní potápění (AP/RP), plavání pod vodou s dýchacím přístrojem tedy Immersion/rychlostní potápění (IM/RP), BI FINs (BF).

1. Plavání na hladině s ploutvemi je možné libovolným plaveckým stylem. Každý závodník má povinnost po startu a po obrátkách protnout hlavou či dýchací trubicí hladinu vody do patnácti metrů. Další povinností plavce je mít dýchací trubici. Pokud ji závodník ztratí, následuje diskvalifikace. Tato disciplína se plave v následujících tratích: 50 m, 100 m, 200 m, 400 m, 800 m a 1500 m pro jednotlivce a ve štafetové podobě 4 x 100 m a 4 x 200 m.

2. Plavání s ploutvemi na nádech je podle pravidel povoleno pouze v krytých či venkovních bazénech. Při této disciplíně je důležité, aby mohl rozhodčí sledovat pohyb závodníka. Plavecký styl je opět libovolný, ale není dovoleno mít šnorchl a jakkoliv se v průběhu závodu nadechnout. Pokud se tak stane, nastává diskvalifikace. Zde se plave trať 50 m.

3. Plavání pod vodou s dýchacím přístrojem. Styl i způsob držení přístroje jsou libovolné. Dotknutí přístrojem okraje bazénu či jeho odložení nebo výměna je nepřípustná a závodník je ihned diskvalifikován. Dalším pravidlem je, že potápěč nesmí protnout obličejem hladinu vody. Pokud toto pravidlo nedodrží, opět nastává vyloučení ze závodu. Plave se na 100 m, 400 m a 800 m.

4. BI–FINs. Plavecký styl je vymezen a jedná se o kraul. Závodníci musí opět dodržovat pravidlo s protnutím hlavy hladiny do patnácti metrů, které platí po obrátkách a po startu. Jediná výjimka ve stylu je, že závodník může plavat delfínem, ale pouze patnáct metrů po obrátkách či startu. Potápěči BI –FINs plavou v disciplínách 50 m, 100 m a 200 m.

David Škranc v dresu BK JIP Pardubice
Pardubičtí obři dobyli i Chorvatsko