Na startu se má objevit česká výprava, která minulý víkend pokořila Peklo severu – trať cyklistického závodu Paříž – Roubaix. Trať, která částečně vede po kostkách neboli pavé. Právě kvůli nim se trati říká peklo. Hrkání spolehlivě ničí cyklisty, natož pomaleji jedoucí koloběžkáře.

Famózní výkon českých koloběžců jste s Deníkem mohli sledovat online. Na trati jezdci strávili téměř osmnáct hodin. Pardubický vinařský půlmaraton tak pro ně bude takový menší „výklus".

Koloběžková elita

„Na start z naší třináctičlenné party má dorazit určitě víc než polovina startujících. Účast potvrdil i aktuální mistr světa v koloběhu Michal Kulka, který s námi trať také absolvoval," prozradil pardubický koloběžec a další účastník prvosjezdu trati Paříž – Roubaix Martin Komár.

„Co se týče délky, je to samozřejmě nesrovnatelné. Ale těšíme se na ty drobné úseky s kostkami, které v Pardubicích jsou, kde si zážitek z Francie všichni jistě rádi připomene," říká teď už s dávkou humoru Martin Komár.
„Ve Francii to bylo opravdu těžce náročné, ale nejsou žádné zprávy, že by někdo po závodě lehl, všichni přežili ve zdraví," dodává.

Místa stále volná

K dnešnímu dni je do startu koloběžkové části půlmaratonu přihlášeno 140 koloběžců všech věkových kategorií od patnácti let. Přihlášky je stále možno podávat a to i v den startu.
Zájemce od patnácté hodiny také čeká společná vyjížďka na koloběžkách – pod Kuňku nebo do Medlešic se srazem u ZŠ Waldorfská na Višňovce.

„Natrénováno na start určitě máme," říká Martin Komár. Koloběžkáře v Pardubicích čeká také další program.

Závody i v neděli

„V neděli na uzavřené trati v Hradišti na Písku se pojede navíc další součást ligového koloběžkového víkendu. Registrace je tady opět stále otevřená a kdokoliv se může přihlásit i na místě. Počítáme s účastí podobnou jako na půlmaratonu," zve zájemce Martin Komár. Start tohoto závodu je v 10:15 hodin. Závodníci odjedou dvě kola půlmaratonu. Vyhlášení výsledků se uskuteční na Pernštýnském náměstí.