Tradiční součástí akce je i luštění křížovek či sudoku. Autorem křížovek je Jiří Zvolánek (na snímku), který se vždy snaží, aby v tajence byl k nalezení některý ze známých šachistů.

„Dělám to tak každý rok. Autorsky je to trochu oříšek, ale mě to velmi baví. Dokonce se mi občas neplánovaně podaří, že třeba využiji nějakého šachistu do své osmisměrky a on se pak i na turnaji objeví," prozradil Jiří Zvolánek.

Švédské křížovky či sudoku znají téměř všichni, ale zahrát si bylo možné i méně známé typy křížovek, jako je třeba kakuro.
„Kakuro je číselná křížovka, do které se vyplňují místo písmen čísla. V zadání je například číslo 15 a do jednotlivých políček se snažíte rozložit toto číslo na součet. Jediné pravidlo je, že v jednom součtu se nesmí číslo opakovat," vysvětlil autor křížovek.

Rozhodují detaily

V luštění křížovek existují i profesionální turnaje, ve kterých o vítězství rozhodují i nepatrné detaily.
„Výraznou roli hraje tužka i guma. Jestli je ta guma velká nebo malá, jak umí člověk gumovat nebo jestli pero dobře klouže po papíře. Na specializovaných přeborech jsou tak dvě třetiny lidí na tom hodně podobně. Každý může každého porazit. Hodně záleží na tom, jak rychle se v křížovce dokážete zorientovat, jak rychle sudoku pochopíte a jak vám to sedne. No a hlavně musíte umět strašně rychle psát. Často je potřeba psát rychleji než přemýšlet," podotkl Jiří Zvolánek s tím, že vytvořit křížovku je prý mnohem těžší než ji poté vyluštit.