Rozčarování, smutek, zmar. Tato slova vždy zavání špatnou zprávou. Proti této jsou však slabým odvarem pelyňkového čaje. V pražském hotelu International byla z trenérů i hráčů cítit nasr…, naštvanost. I když před novináři nedali na sobě nic znát. Důvod? Jedna z basketbalových hvězd Evropy a stěžejní hráč české reprezentace Jan Veselý se odmítl zapojit do přípravy před šampionátem. Tudíž je jasné, že do Rumunska neodcestuje. Oznámení přišlo necelý měsíc před úvodním vystoupením národního týmu na Eurobasketu. Tak to je trochu podraz.

Je to trochu groteskní situace v tom, že o víkendu řekl v Bělehradě Ano své srbské přítelkyni Natalii. No a za několik hodin řekl Ne české reprezentaci. Milovníky romantiky hned napadlo, že se chystá na dlouhou svatební cestu. Basketbalová veřejnost mu ale asi nemůže přijít na jméno.  Se sňatkem se pojí i důvody odřeknutí reprezentovat.

„Je mi líto, ale nebudu součástí týmu reprezentace na letošním mistrovství Evropy. Důvod je vcelku jednoduchý a jasný – mám po dlouhé, náročné a úspěšné sezoně s Fenerbachce a jsem fyzicky i psychicky vyčerpán,“ tvrdí Jan Veselý.

„Navíc jsem se na konci července oženil , což pro mě bylo osobně hodně důležité. Cítím, že se nemůžu během dvou týdnů adekvátně připravit na tak náročný turnaj, jakým EuroBasket je. Risk, zranění a špatná forma a tím poznamenání příští sezony může mít hodně negativní vliv,“ vzkazuje vítěz posledního ročníku Euroligy.

„Není pro mě jednoduché nebýt součástí týmu, se kterým jsem prožil poslední dvě léta. Ale bohužel je moje neúčast nejlepším řešením. Přeji klukům vše nej a samozřejmě je budu na dálku povzbuzovat,“ uzavírá svou letošní reprezentační kariéru Jan Veselý.

Co mu na to asi odpovědí basketbaloví fanoušci, kteří cítili, že na letošním mistrovství Evropy byla šance na další úspěch svých hochů. Na další úspěch takové vlajkové lodi českých kolektivních sportů.

Život jde dál i bez Veselého v reprezentaci. To si uvědomují trenéři i hráči. Dvouletou cestu přeci nezabalí hned na začátku. Nicméně situace se před šampionátem výrazně zkomplikovala.

„Je to pro nás nemilé překvapení. Od začátku jsme doufali, že se Honza Veselý připojí k týmu a zúčastní se šampionátu. Nechápu to. Osobně si myslím, že neúčast v reprezentaci omlouvá jen nemoc, zranění či zdravotní následky z náročné sezony,“ lakonicky konstatuje izraelský trenér českého týmu Ronen Ginzburg. 

Neúčasti svého kamaráda lituje i Tomáš Satoranský, který tak zůstal na pozici lídra osamocen.

„Bude to pro nás obrovské oslabení. Honza patří k největším oporám našeho týmu v posledních pěti letech.  Je to jeho rozhodnutí, měl náročnou sezonu, musíme to respektovat. Jinak. Nesmíme se tím zabývat,  musíme se připravit v té sestavě, kterou máme. Přesvědčovat jsem se ho ani nesnažil. Tohle období už máme za sebou ve dvacítkách. Má svůj život a já to nechávám na něm,“ podotýká Satoranský.