Na kostce nad ledem běžely snímky českého gólu na 4:1. Rozhodčí ale tvrdošíjně stáli za svým: břevno. Žádný třígólový náskok se nekonal a Kanada čtvrtfinále MS v inline hokeji nakonec vyhrála, uspěla po nájezdech. Ten jeden gól by hrál velkou roli. „Asi selhal systém," procedil útočník extraligové Sparty Jan Buchtele (23), který si znovu zahrál doma.

Návrat do Pardubic jste si asi představoval jinak, že?
Jasně, že jsem doufal, že projdeme dál než jenom do čtvrtfinále. Měli jsme na to postup uhrát, dařilo se nám Kanadu přehrávat. Bohužel.

Nebýt chyby rozhodčích, měli jste třígólový náskok a třeba by pak Kanada už srovnat nedokázala. Cítíte bezmoc?
Na kostce běží, že gól padl a puk vyletěl z brány. Rozhodčí vám  tvrdí, že se na to nemohou podívat. Jeden je přímo za bránou, ukazuje, že byl gól… Moc nevím, co víc k tomu dodat.

Není zvláštní, že se hraje v hale, která techniku na zkoumání videozáznamu má, ale v pravidlech nic takového není?
Asi trochu selhal systém, no.

Vracíte se po čtvrtfinále do Sparty, nebo vás klub nechá dohrát šampionát, i když už nemůžete mít medaili?
Připojím se k týmu až po víkendu, zůstávám tady.

Musel jste Josefa Jandače dlouho přemlouvat, aby vás pustil na šampionát v inline hokeji?
Vůbec ne, pan Jandač se domluvil s panem Hemským (trenér reprezentace) a já nikoho přemlouvat vůbec nemusel.

Jaká vlastně ve Spartě zavládla po sezoně nálada? V semifinále extraligy vás vyřadila Kometa, přitom cílem bylo mít sezonu delší…
Trochu mi to připomíná situaci, která zavládla teď tady na mistrovství. Také jsme vedli a vypadli. Tohle byl skoro ten samý příběh. Někteří hráči prodloužili smlouvu, jiní ne. Asi budeme mít trochu mladší kádr, ale cíle budou stejné.

V mladším kádru poroste i vaše role?
Body a góly kluků, co odešli, si budeme muset rozdělit mezi sebe. Ke konci sezony jsme my mladší ukázali, že hrát můžeme. Teď budeme muset asi převzít i nějakou zodpovědnost a hrát v týmu důstojnější roli.

Po sezoně jste se na chvíli ukázal i v reprezentaci. Je třeba motivací i mistrovství světa v Praze?
Na mistrovství nemyslím, to je hodně daleko. Reprezentace pro mě ale motivací je. Chtěl bych se tam probojovat a odehrát co nejvíc zápasů. Třeba by mi to jednou na mistrovství vyjít mohlo. Ale kdo ví…

Jaké pro vás, pardubického odchovance, vlastně bylo jezdit do ČEZ Areny jako soupeř, který ji jede vykrást?
První zápas tady za Spartu  pro mě byl jiný. Měl jsem to v hlavě a přiznávám, že jsem byl víc nervózní, než běžně bývám. Věděl jsem, že mě pár očí sledovat asi bude. Podruhé už to bylo lepší, věděl jsem, jak se v hlavě na takový zápas připravit.

Byl jste zvědavý na reakce fanoušků?
Hodně a jsem strašně moc rád, že i když sem přijedete jako soupeř, lidi vyvolávají vaše jméno. Nikdo vám nenadává, neplive po vás. Udělalo mi strašnou radost, jak se chovali.

Dost se spekulovalo o tom, proč jste Pardubice opustil. Vážně jste tolik chtěl jen změnit prostředí, aby vás v kariéře nakoplo dál?
Přesně tak to bylo. Slyšel jsem i názor, že jsem odešel kvůli penězům, že mě Sparta nalákala na velkou částku.

A ne?
Ne, tohle není pravda. Viděl jsem v tomhle kroku kariérní posun. Tak snad se mi to aspoň trochu daří.

Co takhle za čas návrat domů? Nebránil byste se?
Vyloučené to určitě není. Jestli mě tady vedení bude chtít a nebude na mě rozzlobené, že jsem udělal takový krok kvůli mé kariéře, proč ne.