V sobotu se tenisové kurty místního LTC Pod zámkem stanou na týden dějištěm profesionálního turnaje mužů. Po loňské premiéře se zde opět uskuteční Rieter Open Pardubice, který se řadí do okruhu mezinárodních turnajů kategorie Futures. Oproti minulému ročníku navíc s vyšší dotací.

„Ta se téměř zdvojnásobila. Loni jsme měli dotaci 15 tisíc dolarů, letos je to 25 tisíc, což je pro nás větší zátěž. Ale šli jsme do toho s tím, že se do Pardubic podaří přilákat daleko silnější pole hráčů, než jsme měli v minulém roce. Dá se říct, že letos se mohou diváci těšit na světový tenis," vysvětluje Eva Nováková (na snímku), ředitelka pardubického turnaje.

Navýšením dotace na sebe turnaj strhává větší pozornost. V uvedeném termínu bude jedním ze šesti největších turnajů na světě. Tím nejsledovanějším bude slavný grandslam v Londýně.

„Startuje Wimbledon, pak jsou challengery v Německu a další turnaje. Hráči si tak mohou vybírat, kam pojedou. Ale i tím, jak dopadl loňský ročník, se sem rádi vrací. Navíc tady budou i noví a ještě lepší tenisté," připomíná Nováková.

NECHYBÍ ANI FINALISTÉ

Na které tenisty se tedy mohou diváci v Pardubicích těšit? Na startovní listině nebudou scházet ani dva účastníci loňského finále.

„Bude tady loňský vítěz Artem Smirnov i poražený finalista Marek Michalička. Když u nás hráli loni, tak se pohybovali někde kolem 450. místa. Od té doby oba stoupají vzhůru a posunuli se o 200 pozic nahoru," dodává ředitelka turnaje.

Letos to ovšem budou mít těžší. Kvalitnější obsazení slibuje napínavé zápasy již od prvního kola. A kdo z nových tváří turnaje láká nejvíce? „Kdybych měla vyzdvihnout jedno jméno, tak je to Andreas Beck, který byl v minulosti třiatřicátým hráčem světa," uvedla Eva Nováková.

Třicetiletý Němec má řadu zkušeností ze zápasů na okruhu ATP. „Beck se na grandslamech utkal s Federerem, Djokovičem a Nadalem. Byl ve finále turnaje ATP Master 250, je to opravdu hráč světového kalibru. Byl zraněný, ale postupně se vrací," představuje německého tenistu David Novák, manažer turnaje Rieter Open Pardubice.

O definitivním nasazení všech hráčů bude jasno na začátku týdne, jedničkou turnaje by ovšem měl být Portugalec Frederico Ferreira Silva. „Jedná se o dvacetiletého tenistu, který se dere do špičky. Může se tak stát, že příští rok ho už neuvidíme u nás, ale ve stejném termínu na Wimbledonu," říká Novák.

Nebude chybět ani Uladzimir Ignatik, jenž je bývalým hráčem číslo 1 ve světovém žebříčku mezi juniory. Navíc hájí barvy pardubického extraligového týmu.

Zástupcem současné juniorské špičky bude Maďar Mate Valkusz. „V lednu byl jedničkou mezi juniory a postupně přechází mezi dospělé. Pro pardubický turnaj získal podporu od Mezinárodní tenisové federace, která dává mladým hráčům volné karty," upřesnil David Novák.

Kromě loňského finalisty Marka Michaličky se představí i další čeští zástupci. „Dále se můžeme těšit na české reprezentanty v Davis Cupu, kterými jsou Jan Hernych a Jan Mertl. Nastupující českou generaci budou zastupovat Robin Staněk a Zdeněk Kolář. Jedná se o hráče kolem dvaceti let, kteří jsou v současné době nadějí českého tenisu," vyjmenovává Novák.

Vedle zmíněných hráčů doplní českou sestavu ještě Michal Konečný, Václav Šafránek a Jaroslav Pospíšil.

VSTUPNÉ ZNOVU ZDARMA

„Minulý rok se k nám dostaly zprávy o domněnkách diváků, že v případě zájmu navštívit profesionální turnaj, budou muset platit vysoké vstupné. Ale není to tak, na což se snažíme upozorňovat. Diváci mohou zápasy sledovat zdarma po celý týden," upozorňuje Eva Nováková.

Tenisový program začíná tuto sobotu kvalifikací a vyvrcholí 2. července. „Chceme přilákat i děti, pro které děláme spoustu doprovodných akcí. Před finále pro ně organizujeme dětské sportovní dopoledne, kde si budou moci vyzkoušet tenis pod dohledem trenérů," dodala ředitelka turnaje.