Asi každý milovník sportu ví, že rok 2016 je rokem olympijským, potažmo paralympijským. To je také důvod, proč se sportovci mnoha specializací snaží využít poslední možnosti splnit limit a moci tak na podzim reprezentovat Českou republiku i své město v Riu.

Tyto věty se týkají rovněž dvou hendikepovaných atletů pardubické Hvězdy. Vozíčkář Martin Zach a amputář Jaroslav Petrouš stále bojují o limity a možnost dostat se na brazilskou paralympiádu. Proto společně se svou trenérkou Evou Hrdinovou vycestovali do Spojených arabských emirátů, kde absolvovali dva sankcionované (schválené) závody.

Oba atleti v konkurenci z více než padesáti zemí a téměř tisícovky sportovců z celého světa uspěli.

První tři dny arabského pobytu trávilo pardubické trio na mítinku Šarjahu. Jednalo se o velký podnik pod hlavičkou Mezinárodního paralympijského výboru. Oba pardubičtí atleti zabodovali, když získali dvě bronzové medaile.
První vstoupil do bojů Zach, který v hodu kuželkou zaznamenal 23 metrů. Tedy svůj druhý nejlepší životní výkon. Ještě před tím úspěšně absolvoval náročnou mezinárodní klasifikaci.

Petrouš nastoupil ve dvou disciplínách. V hodu diskem bojoval s velmi silnými soupeři a obsadil vynikající třetí příčku. Výkonem 37,33 m potvrdil limit na letošní mistrovství Evropy. A proč ne ten paralympijský? Odpověď je jednoduchá, jeho hlavní disciplína, tedy hod diskem, není v letošním roce v Riu vypsán. A tak to musí zkoušet přes kouli. Jeho výkon ve vrhu koulí nepříznivě poznamenal velmi kluzký vrhačský kruh a také déšť. Výkonem 9,87 m sice dosáhl na čtvrtou příčku, ale zůstal metr a půl za limitem paralympiády.

Na dalších pět dní se výprava Hvězdy přesunula do Dubaje, kde absolvovali další závod série FAZAA IPC Athletics Grand Prix.

Zach bral za výkon 22,56 m v hodu kuželkou čtvrté místo. Přesto byl pro něj tento závod velkou a důležitou zkušeností do budoucna. Splnil totiž A limit pro Rio. Těch bude už záležet jen na jeho domácích soupeřích, jestli ho nepřehodí. Pro vysvětlení: Česká republika má pět kuželkářů ve světové desítce a závodit na letošních hrách mohou maximálně tři.

Druhý pokus zdolat brazilský limit Petroušovi také nevyšel. Závod v Dubaji mu připravil řádnou vrhačskou školu. Meta 9,79 m představovala mírné pohoršení oproti Šarjahu. V disku pak dal 35,91 m .
Vystoupení pardubických reprezentantů jsou velkým příslibem pro nedávno zahájenou sezonu na dráze.

„Vše profesionálně připravené"
Mise i k Perskému zálivu se vydařila. Toto strategické místo na Blízkém východě neokupovali žádní vojáci, nýbrž „neškodní" atleti. V Dubaji se konaly dva kvalifikační závody na vrcholy sezony. Pardubická trenérka EVA HRDINOVÁ odjela do Emirátů se svými dvěma svěřenci.

Březen není úplně měsícem sezony pod otevřeným nebem. Jak bylo obtížné se na závody ve Spojených arabských emirátech připravit?
To opravdu není. Museli jsme hodně přizpůsobit tréninkový plán. Nad rámec běžného roku jsme absolvovali pět víkendových soustředění v nymburském centru, vždy po dvou týdnech. Sportovci zde mají veškeré potřebné podmínky pro zimní přípravu a my se opravdu snažili udělat maximum, aby závod v Dubaji byl úspěšný. Šlo o hodně.

Jak se tedy vašim svěřencům v Dubaji závodilo?
Absolvovali jsme tam dvoje závody. První v Šarjahu, který je asi třicet kilometrů od Dubaje. Vše bylo profesionálně připravené. Prakticky se tam nevyskytly žádné technické problémy. Snad jen občasná zpoždění v časovém pořadu. Také nás překvapil déšť u prvních závodů. Místní se totiž zmínili, že tam v březnu nepršelo už několik let. A my ho chytili hned dvakrát (směje se). Ale získané medaile a pěkné výkony všechny drobné chybičky vyrovnaly.

Splnila se vaše očekávání a cíle se kterými jste na Arabský poloostrov cestovali?
Prvním cílem bylo, aby Martin Zach získal mezinárodní klasifikaci, to se podařilo! Dalším cílem bylo, aby sportovci potvrdili kvalifikační limity na vrcholné akce ve svých hlavních disciplínách. To se také podařilo. Martin splnil limit na ME i paralympiádu v hodu kuželkou. Jaroslav Petrouš na ME v hodu diskem. Posledním snad více přáním bylo, aby Jarda dal kvalifikační limit na paralympiádu v Riu v kouli. Toto se bohužel nepovedlo, když zůstal metr za limitem. Úsměvné je, že si v kouli vytvořil osobák týden po příletu z Dubaje…