Počasí ve Francii vyšlo naprosto dokonale. Ručička rtuti se pohybovala nad 30-ti stupni, nicméně voda byla velmi studená, což znamenalo pro organismus jistý teplotní šok.

První závod se konal v klasickém sjezdu. Singlíř Rolenc (C1) byl sice na posledním mezičasu pátý, nicméně v cíli mu naměřili třetí nejlepší čas.

„Ve střední pasáži jsem byl naprosto vyřízený, ale tři minuty před cílem jsem se vzpamatoval a vzal jsem za to. Nakonec jsem zajel vůbec nejrychlejší úsek mezi posledním mezičasem a cílem. Po dojezdu jsem musel ještě čekat na posledního závodníka, který jel minutu za mnou, jestli mě neodsune na bramboru. Nakonec jsem ho porazil o necelou sekundu," okomentoval závod Ondřej Rolenc.

Pro úplnost jeho oddílový kolega Tomáš Kejklíček dojel patnáctý. V deblu C2 skončili Lukáš Uncajtíka (Synthesia Pardubice) a David Lisický (Olomouc) osmí.

V hlídkách klasického sjezdu se družstvo ve složení Rolenc (Pardubice), Haleš a Novosad postaralo o další bronz. Rolenc pak pár minut po dojetí za klekl do deblkanoe se svým trenérem Janem Šťastným. Společně s dvojicemi Uncajtík Lisický a Zdráhal Cuc vybojovali znovu bronz.

Volný den mistrovství vyplnil světový šampionát v kategorii Masters. Pardubický vodák Šťastný svým soupeřům odjel o půl minuty a s přehledem se stal mistrem světa.

Na rozdíl od klasiky si sprint vyžaduje kvalifikaci. Do finále jednotlivců krotící kanoe postoupila Radka Valíková, která kvůli studijním povinnostem dorazila do La Plagne později. A také Rolenc. Kejklíček se nekvalifikoval.

V deblkanoiích se představila posádka generací Rolenc Šťastný a finále jim neuniklo. Brána však zůstala zavřená pro Uncajtíka s Lisickým.

V ženském kajaku si dojela pro šestnácté místo Valíková, a tak mohla do české hlídky.

Na rozdíl od kvalifikace se jelo finále (kromě hlídek) pouze na jednu jízdu. Rolenc neudělal žádnou chybu, nicméně skončil těsně pod stupni vítězů. Valíková startovala jako poslední závodnice, protože se stala vítězkou kvalifikace. Na mezičasu byla průběžně druhá, ovšem v cíli se převrátila a linii protla s hlavou pod vodou. Takže diskvalifikace.

„Jsem zklamaná, ale místní čochtan a zákon gravitace měli větší sílu. Alespoň mám motivaci do dalších let," pravila odhodlaně Radka Valíková.

Rolenc se Šťastným skončili ve finále sedmí. V závodě hlídek ale českým sjezdařům pravidelně prší medaile. Kejklíček, Rolenc a Novosad sice po první jízdě klesli ze druhé příčky na třetí, přesto radost byla velká. U někoho první.

„Na medaili ze světa jsem čekal dvacet jedna let. Paradoxně tolik je právě tady Ondrovi Rolencovi," konstatoval Tomáš Kejklíček.

Hlídka kajakářek ve složení Valíková, Paďourová a Zástěrová obsadila čtvrté místo.

Posledním závodem byly hlídek deblkanoistů. V první jízdě unavený Rolenc se Šťastným zaostali za svými kolegy. Před druhou překopali taktiku a nejrychlejší jízdou dne se posunuli na stříbrnou příčku.

„Je to super. S Ondřejem jsme jeli do Francie teprve na zkušenou. Skoro to bylo zlato, ale to jsme těm francouzským klukům nemohli udělat," směje se Jan Štastný, trenér a závodník v jedné osobě.