Manželka a trenér se musejí poslouchat. Jinak to špatně dopadne… V obou případech. Pardubičtí basketbalisté se ale tímto rčením neřídili. A teď nebude řeč o tom, co jim nařídili před utkáním na půdě českého giganta jejich drahé polovičky.

Nymburk – Pardubice 81:63

Pardubický kouč Levell Sanders vtloukal svým svěřencům před utkáním, že musejí eliminovat ztráty, kterých se v prvních třech kolech dopouštěli až moc. A výsledek? V první půli souboje neporažených jich vyprodukovali hned deset! V obou čtvrtinách rovnoměrně. Nymburští by byli blázni, kdyby takové nabídky na rychlé protiútoky a snadné koše nevyužili. Proto není divu, že po dvaceti minutách vedli dvacetibodovým rozdílem. K tomu se v prvním poločase přidal fakt, že Beksa nehrála tolik kolektivně. Jeden spoléhal na to, co vymyslí ten druhý.

„Pokaždé je velmi složitý úkol, hrát proti Nymburku, který presuje soupeře po celém hřišti a vyvíjí na soupeře neustálý tlak. Musíte se tomu bránit agresivním útokem, který jsme v prvním poločase neměli. Navíc jsme si dovolili zbytečné ztráty," podotkl pardubický trenér.

Při pohledu na skóre o velké přestávce (48:27) to svádělo k dojmu, že Nymburk má nakročeno k další stovce. Hosté však byli proti.

Slova o poztrácených míčích si už vzali k srdci a ve třetí desetiminutovce nevyrobili ani jednu a rázem se skóre pohnulo do příznivější dimenze. Pardubice vyhrály třetí kvartál 24:13. A když v úvodu závěrečného stlačily manko pod deset, jejich fanoušci se začali těšit na drama. Nymburk však znovu přitlačil na pilu a Beksa nasekala za prvních šest minut dalších osm ztrát.

„Druhá půle se mi líbila více než ta první. Měli jsme v ní více šancí ke skórování. Speciálně ve třetí čtvrtině jsme nedělali zbytečné ztráty a podařilo se nám vrátit zpátky do hry. Pak jsme ale znovu ztratili několik míčů a Nymburk si vzal zpět výraznější vedení," hodnotil Levell Sanders.

„Můj dojem ze zápasu je špatný"

Radek Nečas, kapitán BK Pardubice: „Jak víme, abychom mohli být konkurenceschopní Nymburku, jsou dva faktory: zamezit soupeřovým útočným doskokům a snížit vlastní ztráty. Když se podívám do statistik, tak Nymburk měl patnáct útočných doskoků a my jsme ztratili osmnáct míčů… Takhle nemůžeme být konkurenceschopní takto silnému týmu. V prvním poločase na nás hráli agresivní obranu, což nám dělalo problémy, nedokázali jsme se dostat do našich akcí. Ve druhém poločase, pod dojmem dvaceti bodového vedení a toho, že je zápas dohraný, Nymburk trošku polevil, v obraně už nebyl tak důrazný. My jsme dobře pohybovali míčem, začali jsme trefovat i těžké střely a pro domácí bylo těžší nás bránit. Pak jsme ale trošku sklouzli k individuálnímu pojetí. A Nymburk z trojek znovu navýšil skóre a závěr kontroloval. Můj dojem ze zápasu je špatný, máme na čem pracovat".