Nemá obdoby. Alespoň v tuzemských poměrech. O čem je řeč? O trochu netradiční atletické disciplíně, kterou je hod břemenem. A vězte, že největším závodem je Velká cena města Pardubic. Letos se koná po šestatřicáté.  Je tedy nabíledni, že do města  na soutoku Labe a Chrudimky se sjedou nejenom silní muži i ženy, ale také mládež.
Ocelová koule na řetězu s ručkou pro uchopení se stala v průběhu let doplňkovou vrhačskou disciplínou a součástí celoročních tabulek Českého atletického svazu. Pardubičtí diváci byli svědky celé řady českých a dokonce i světových rekordů.

Jaká je letošní nabídka…

Mítink zahájí v 11 hodin kategorie žáků (břemeno 10 kg). Stane se tak ve Velké ceně firmy Bauset CZ, a. s.. Její rekord je 18,33 metru.
V stejný čas a uskuteční se společně začne soutěž v kategorii dorostenců (břemeno 12 kg), a to ve Velké ceně firmy Agrometall, s. r. o. Rekord je 21,42 metru.
Další na programu bude od 12 hodin klání juniorů s břemenem 14 kg ve Velké ceně firmy Skanska DS, a. s.. Tady je nejlepší výkon 22,20 metru.
Společně s juniory se koná závod určený veteránům různých věkových kategorií. Ve Velké ceně firmy Stafi Finalizace staveb s. r. o., se dá očekávat i mezinárodní účast.
Vyvrcholením celého závodu bude nejprve od 13 hodin závod žen (břemeno 10 kg)  ve Velké ceně firmy Chládek a Tintěra, Pardubice, a. s. Rekord je 22,41 metru. Na startu by se měla objevit celá řada českých reprezentantek. V čele se stříbrnou z ME do 19 let Kateřinou Šafránkovou.

Druhou lahůdkou má být soupeření osmi nejlepších mužů v čele s předními českými kladiváři. Stane se tak od 14 hodin ve Velké ceně firmy CZ Stavební holding. V rekordních tabulkách je nejvýše zápis 25,40 metru.

Celková předpokládaná účast je okolo čtyřiceti závodníků, když více než třicetiletá historie Velké ceny města Pardubic eviduje okolo tisícovky účastníků.
Tradiční akci pořádá  Hvězda Pardubice,  na vedlejším travnatém sektoru Městského atletického stadionu.

Jak vznikalo břemeno…

Mála sonda do popisu náčiní. Břemeno je ocelová koule na řetězu či struně s ručkou, trochu podobné atletickému kladivu. Jen je mnohem kratší (45 cm) a také těžší (pro ženské složky a žáky 10 kg, dorostence 12 kg,  juniory 14 kg a muže 16 kg). Tradice hodu břemenem spadá až do dávnověku. Nicméně i v novodobé historii olympijských her se házelo břemenem. A také při mezistátních utkáních gigantů Evropa vs. Amerika nebo USA vs. SSSR se házelo dokonce v hale z pevné klece do koulařského sektoru. V ČSSR byl velkým propagátorem hodu břemenem bývalý reprezentant a reprezentační trenér Josef Málek, který začal po pražských stadiónech pořádat soutěže zejména pro dospělé závodníky. Disciplína rozšířila i do dalších měst jako jsou Plzeň, Pacov, Jablonec, Ústí nad Orlicí, Hradec Králové, Brno, ale zejména Pardubice.

První závody v roce 1978, jako Velká cena RH Pardubice, zahájily kapitolu dlouhé historie z podnětu vrhačské sekce, která měla v Pardubicích seminář. Pořádání se ujali předseda atletického oddílu Jindřich Tunka s kolegou Pavlem Studničkou. Na úvod startovalo šest závodníků.

Jak to bylo loni…

Vrhači měli na březen vynikající klimatické podmínky. Využilo jich ale pouze šestadvacet. A výkony stály za to. Příchozí mohli vidět nový český rekord z rukou kolínské Šafránkové. Hodila skvělých 22,41 m. Mezi muži zvítězil Fiala z Kroměříže, výkonem 21,44 m. Veterány vyhrál Schneiberg z Čáslavi (13,60 m), veteránky Adlerová z Bíliny (11,37 m). Juniorům vládl Formáček z Turnova (15,72 m) a dorostencům Kolář ze Spartaku Praha 4 (15,56 m). (ewi, zz)