Velikonoční pondělí, přímý televizní přenos, takové budou kulisy třetího čtvrtfinálového utkání Kooperativa NBL. Do haly Na Střelnici se série stěhuje za všeobecně předpokládaného stavu. Pardubice vedou nad svitavskými rivaly 2:0 na zápasy. Byť Tuři ani v jednom utkání na palubovce soupeře vyloženě nepropadli, tak skončila přesvědčivě na pardubické straně.

To se má v pondělí v hale Na Střelnici změnit, alespoň tak si to malují svitavští fanoušci. I proto, že slovy trenéra Lubomíra Růžičky, onu „holku, kterou znáte jen z facebooku", čímž je myšleno pro Tury dlouho nepoznané tempo hry, jeho svěřenci přece jen poznali. „Čím déle hrajeme s Pardubicemi, čím více zápasů hrajeme proti takovým soupeřům, tím více si na tohle tempo zvykáme," říká svitavský kormidelník, jehož hráči nutně potřebují odstranit ze hry „hluché" pasáže trestané bodovými sériemi soupeře.

Pardubického favorita hřejí v kapse dvě vítězství. Nicméně úplně vše není zalité sluncem. Stačí si vzpomenout na druhou čtvrtinu prvního duelu.

„Musíme se zlepšit v komunikaci. Pod dojmem vyššího vedení hoříme v obraně. Přestáváme dělat věci, které si před zápasem řekneme. Svitavy měly volné střely, které proměňovaly. Tohle by se nám mohlo vymstít. Důležité pro venkovní zápasy bude udržet koncentraci po celých čtyřicet minut," má jasno pardubický kapitán Radek Nečas.

Domácí prostředí je vždy pro outsidera série zásadní. V něm kolikrát dochází k jeho proměně. „Neřekl bych, že Svitavy budou najednou jiným týmem. Každopádně určitě budou mít více sebevědomí. Předpokládám plnou halu, soupeře fanoušci poženou do útoku. My ale jedeme pro dvě vítězství a uděláme pro ně maximum," tvrdí Radek Nečas.

Jednoduchý Smithsonův recept: „Musíme se zlepšit"

Za nepříznivého stavu série čekají na Tury dvě domácí vystoupení. Přestože na venkovní palubovce byli daleko od výher, na jejich odhodlání to nic nemění. Rozehrávač BRYAN SMITHSON, který do Svitav přišel v průběhu sezony a okamžitě zaujal svými výbornými výkony, věří, že tým ve čtvrtfinále ještě neřekl poslední slovo.

„Bylo pro nás těžké hrát dva večery po sobě. Pardubice si to pohlídaly," vyjádřil se Smithson, kterého mrzelo, jak moc to Tuři favoritovi v některých pasážích usnadnili. „Ve druhém zápase jsme měli přes dvacet ztrát," připomněl statistiku, jakou byli Svitavy schopny nahradit jiným způsobem ve skupině A2, ale proti soupeři kalibru Pardubic nic takového možné zkrátka není.

„Domácí hráli ve skvělé rychlosti, rozhodili nás z rytmu, výborně stříleli. Na to, abychom je porazili, je nemůžeme nechat střílet z pole s úspěšností osmačtyřicet procent," uznal americký basketbalista, nejvytěžovanější hráč svého družstva a druhý nejlepší střelec Turů ve dvojzápase na Dašické.
Kudy vede cesta k návratu do série? Smithson vydává jednoduchý pokyn. „Musíme se zlepšit, teď v domácím prostředí musíme být prostě lepší. Dáme se dohromady, potrénujeme, podíváme se na video a budeme se snažit vyrovnat sérii v naší hale," zdůrazňuje svitavský rozehrávač, že poraženecká nálada nemá ve Svitavách místo.