Ještě se párkrát vyspíme a půjdeme na to… Tuto větu si říkají pardubické volejbalistky. Právě sportovní odvětví, které charakterizují vysoké sítě, má ze všech nejkratší zimní přestávku. Na palubovky se nastupuje už druhý lednový víkend. A v případě sokolek s cílem odčinit podzimní neúspěch. Hrající trenérka netrenérka KATEŘINA STRAKOVÁ ví, že šesté místo po první polovině soutěže znamená ústup z druholigové slávy.

Vyrovnanější už to nemůže být… Pardubické volejbalistky mají po osmnácti odehraných zápasech na svém kontě stejný počet výher i proher. A poměr setů? Ten je 31:32 v jejich neprospěch. Tato bilance jim zajistila jen šesté místo. Pro tým, zvyklý na medailové příčky, je to málo.

„Naše předsezonní cíle byly vyšší, než je momentální realita. S holkama jsme pomýšlely na přední místa. Řekněme do třetího čtvrtého. Tým je prakticky nezměněný. Přitom ani soupeřky povětšinou svůj kádr nijak výrazně neposílily. Snažíme se přijít na to, proč se nám nedaří. Jistě to není o zkušenostech nebo výkonnosti, ale o hlavě. Družstvo potřebuje vedení z venku. Teď mám na mysli z lavičky,“ poznamenala Straková.

Na vysvětlenou pardubické sokolky jsou ve druhé lize třetí sezonu vedeny hráčkou z palubovky, kterou je právě Kateřina Straková, známá také jako Němečková.

„Po několika letech, kdy systém s hrající trenérkou fungoval, je třeba změny. Proto jsme v závěru podzimu vsadili na trenéry sedící na lavičce. Zatím se povolání tzv. pravověrných trenérů rozhodně osvědčilo. Jsem přesvědčená, že tudy vede cesta. Každá z nás se totiž může soustředit jen sama na sebe a prostě hrát. Navíc impuls z lavičky, ať už pochvala, rada či výhrůžka, vždy zabere,“ má jasno Kateřina Straková.

Druhá liga je rok od roku vyrovnanější. Stačí se podívat na horní polovinu tabulky. Pátého od prvního dělí pouze tři body. Co se týče Pardubic, v letošní sezoně ukazují dvojí tvář. Zatímco doma se jim daří své soupeřky porážet, venku je to bída. Diváci v sokolovně v Jiráskově ulici z deseti případů mohli sedmkrát tleskat svým miláčkům. Při venkovních výjezdech sokolky zvítězily pouze dvakrát z osmi možností.

„Liga je zhruba stejně silná jako v minulých letech. V některých týmech dorůstají mladé hráčky. S odstupem je nejslabší Jaroměř. Ostatní družstva jsou vcelku vyrovnaná. O tom svědčí i výsledky. Náš manšaft je jedním z nejzkušenějších. Respektive má ve svém středu velmi zkušené hráčky s bohatými zkušenostmi. Je naprosto výstižné, že se vytratila lehkost. Absolutně a jedině se jedná o nalomenou psychiku,“ opakuje příčinu tápání Straková.

Stejně jako v ostatních sportech i ve volejbale je znát každá absence. Pardubické hráčky by na toto téma mohly psát ságy. Pokud totiž nastoupí v tom nejsilnějším složení, musí se před nimi třást každý soupeř. Jenže to se nestávalo na podzim moc často.

„Jako každý rok máme samozřejmě starosti vzhledem k malému počtu hráček. Navíc naše juniorky hrají svoji soutěž. Nicméně do druhé poloviny sezony počítáme s tím, že při souběhu utkání a v případě, že budou mít volno, dvě nebo tři z nich povoláme do týmu. Také je v jednání stálý trenér. Pevně věřím, že to dopadne, ale konkrétní budu, až to bude jisté. Nechci nic zakřiknout (úsměv). Již dnes vím, že druhá část soutěže bude výzvou a to vzhledem k pracovnímu vytížení některých hráček. Jsme zkrátka amatérky. A hrajeme a chceme hrát hlavně pro sebe. Pro radost ze hry a pro pocit dobře odvedené práce. To se nám v první polovině moc nedařilo,“ posteskla si hrající trenérka.

Žádné vysedávání u televize, žádné přecpávání. Pardubické volejbalistky skočí do nového roku rovnýma nohama. Vždyť odvetná část letošní sezony startuje 14. ledna.

„Hned na začátku roku nás čeká zkouška v podobě finálového sokolského turnaje v Chocni. No a týden na to již začíná druhá část ligy. Trénovaly jsme prakticky do Vánoc. Mezi svátky jmse si předepsaly odpočinek. Nicméně myslím, že mluvím za všechny spoluhráčky, když řeknu, že se na druhou půli těšíme. Rozhodně to nehodláme takhle nechat. Rády bychom se dotáhly na soupeřky z čela tabulky a promíchaly pořadí na předních místech,“ burcuje Kateřina Straková.

Tabulka

1. Bohemians Praha18 14 432

2. TJ ABC Braník18 13 531

3. VK Hronov18 13 531

4. Rubena Náchod18 12 630

5. Loko Liberec18 11 729

6. Sokol Pardubice18 9 927

7. Slavia Hradec Kr.18 8 1026

8. Sokol Žižkov B18 5 1323

9. Baník Vamberk18 5 1323

10. Jiskra Jaroměř18 0 1818