Za krásami českých a moravských měst… V jejich případě hal. Pardubické gymnastky v posledním půlroce počítaly nejen bodové známky za svá vystoupení ale také najeté kilometry. A krásy našich měst si zpříjemnily pobyty na stupních vítězů. Včetně těmi mistrovskými.

MEDAILE JE NEOMRZÍ

Jedním z takzvaných malých sportů, který reprezentuje město Pardubice je sportovní gymnastika. A dívky z TJ Lokomotivy byly v letošní jarní sezoně úspěšné. Vydejme se tedy po stopách jejich činů. V lednu si děvčata přivezla několik medailí z Prahy z Horních Počernic, poté následovaly úspěšné výsledky v Poděbradech, Hradci Králové, Vrchlabí, Jičíně i v Jindřichově Hradci.

„V každém z těchto měst stála vždy některá z pardubických gymnastek na stupni vítězů," hovoří za klub Šárka Šťovíčková. Gymnastky Lokomotivy nechyběly ani v Šumperku, kde se konal mezinárodní závod. V silné konkurenci získala stříbro Eliška Šťovíčková. Ostatní dívenky vybojovaly další výborná umístění.

PILNÍ ORGANIZÁTOŘI

Za zmínku jistě stojí i to, že oddíl pořádal dva již tradiční pardubické závody. Tím starším je Memoriál Jana Hampla, který měl již 41. pokračování. Tradiční akcí v gymnastickém kalendáři je také závod pro nejmladší s názvem O perníkovou chaloupku Pardubic (21. ročník).

„Z obou závodů putovalo hodně medailí k domácím závodnicím," předesílá Šárka Šťovíčková.

Z těch nejmladších se ve všech závodech nejlépe dařilo Valentýně Herzánové (ročník 2010), která už má doma slušnou sbírku zlatých medailí. No a také Karolíně Ivaničové (roč. 2008). Ta v posledním oblastním závodě splnila předepsané body, zvítězila a postoupila do vyššího stupně.

„V oblastním přeboru startovaly i další holky z ,Lokády. A devět jich ve dvou kategoriích bojovalo o postup na mistrovství České republiky. Ve všech případech úspěšně," přibližuje Šťovíčková.

ZLATO VE MĚSTĚ OCELI

Republikový šampionát ve sportovní gymnastice se letos konal v Třinci. Na žíněnkách se vystřídala děvčata pěti kategorií. Od žákyní až po ženy. Lokomotiva měla zastoupení ve dvou věkových kategoriích. „Zlatou" jízdenku do Třince si vybojovalo sedm pardubických žákyní a dvě juniorky.

V závodě žákyň B a juniorek B (2. liga) děvčata očekávání svých trenérů Heleny Kupkové a Petra Kolmana potvrdila. Žákyně Eliška Šťovíčková a juniorka Anna Seidlová nejenže suverénně zvítězily v silné konkurenci, ale prokázaly i pokračující vzestup výkonnosti.

„Obě holky bezchybně předvedly přeskok, kladinu i prostná. Bradla se pak stala zlatou tečkou. Velký potlesk diváků a vysoké bodové hodnocení rozhodčích bylo odměnou za vysokou obtížnost a správné provedení," konstatuje spokojeně Šárka Šťovíčková.

Z kvalitního výkonu a dobrého umístění se radovala i další děvčata. Malé pódium okusila šestá Anna Sirůčková. Benjamínek závodního pole Karin Bauerová (roč. 2007) překvapivě brala výbornou osmou příčku. Druhou juniorku Kláru Svobodovou odsunuly dva pády z kladiny a jeden z bradel z medailového umístění na stále solidní deváté místo.

„Také zbývající děvčata, v kategorii žákyň se potýkala s nezdary, ale i jejich umístění vypovídá o tom, že gymnastky z Lokády umí," říká Štovíčková.
Pro přesnost: 14. Eva Pokorná, 19. Tereza Kinčlová, 30. Anna. Khrabrová a 39. Monika Horáková.

„Výsledky sportovních gymnastek Lokomotivy v posledních letech jsou opravdu výborné. Vyžadují však obrovskou dřinu děvčat a rovněž podporu i čas jejich rodičů. Jsou zásluhou celého kolektivu trenérů, kteří své svěřenkyně mnoho let připravují ve složitých podmínkách," připomíná Šárka Šťovíčková.