Zatímco Jana Knapová patřila v Raspenavě na Liberecku mezi ženami jako obhájkyně loňského titulu k favoritkám, starší dorostenka Anna Kopecká se za favoritku příliš nepovažovala. V nejlepším myslela na bronz. A starší dorostenec Jonáš Fencl by byl rád za jakoukoliv medaili.

OBHÁJKYNĚ TITULU
„Tlak obhajoby jsem cítila, ale snažila jsem se na to moc nemyslet,“ předesílá Jana Knapová.

Na 9,8 km dlouhé trati se sedmnácti kontrolami začala průměrně. V další části se zlepšovala a dvě kontroly před cílem se dostala do čela. Hned pak však chybovala a vedení ztratila. "Na předposlední kontrolu jsem hloupě zvolila postup skrze zarostlý hustník. Věřila jsem, že to půjde proběhnout a bude to rychlejší, což tak zprvu opravdu bylo, nicméně pak mě zastavila hradba ostružin vysokých až nad hlavu. No a než jsem se vymotala ven, ztratila jsem cenné vteřiny,“ líčí závěr závodu Knapová, která za vítězkou zaostala o pouhých jedenáct vteřin.

NEČEKANÉ STŘÍBRO
„Před závodem jsem doufala, že by to mohlo klapnout na třetí místo. Tušila jsem ale, že to bude rvačka o každou vteřinu,“ odhaluje Anna Kopecká své úvahy.

Nakonec ji stejně jako Knapovou dělilo od zlata pouhých jedenáct sekund. „Hezká náhoda. Jedenáct vteřin se dá najít na více místech. Špatná dohledávka po dlouhém postupu, zbytečné odbočení z cesty a zase vracení zpět, nebo chyba hned na první kontrolu. Ale určitě mě stříbro nemrzí. Jsem šťastná, že se mi povedlo tak hezky zaběhnou,“ směje se Kopecká.

PRVNÍ DOMÁCÍ MEDAILE
„Letos mi závody na klasické trati šly, tak jsem si říkal, že by to konečně mohlo zacinkat i na domácím mistrovství,“ přemítal před šampionátem Jonáš Fencl.

Vzhledem k tomu, že již čtvrtým rokem běhá dorosteneckou kategorii a z domácího šampionátu žádnou individuální medaili neměl, přál si jakýkoliv cenný kov.

„Hned v úvodu jsem pokazil dohledávku první kontroly. Sice jsem se pak srovnal, ale asi dvě kontroly před cílem jsem zvolil špatnou volbu postupu, která mě stála více než minutu i zlato. Před startem bych byl se stříbrem spokojený, ale po něm jsme byl naštvaný. Ta volba byla jasná,“ sype si popel na hlavu předloňský vicemistr Evropy. (kli, zz)