Když se řekne srpen, fanouškům tenisu ihned vytane na mysli Pardubická juniorka. Na svém kontě již má osmdesát ročníků. Starší turnaj určený mládeži byste v Evropě hledali marně. Pro jeho účastníky má ještě jeden podtext. V Pardubicích skládají tenisovou maturitu.

Výkvět na antuce

Krajské město se na necelý týden rozroste o několik desítek obyvatel. Kromě samotných hráčů lze v areálu LTC Pardubice očekávat jejich realizační týmy, rodinné příslušníky nebo fanoušky. Přestože největší talenty českého tenisu pohlcují od brzkého věku vody zahraničních turnajů, na antukových dvorcích Pod Zámkem každoročně startuje výkvět. Hráči a hráčky totiž stále ctí prestiž slavného turnaje. Jejich slova, že vítězství na Juniorce patří k samotnému vrcholu v mládežnické kategorii, nelze brát jen jako mlácení prázdné slámy. Výjimku tvoří opravdu ta největší esa typu Nicole Vaidišové, která již Juniorku výkonnostně dávno přerostla. Ale například Tomáš Berdych či Petra Kvitová šli opačnou cestou. Zvítězili v Pardubicích a až pak se vydali do světa. Momentálně patří do mozaiky světového tenisu.

Společenský dopad

Pardubická juniorka není dávno jen sportovní událostí, ale rovněž společenskou. Jak kraj tak město i v letošním roce převzalo nad šampionátem staršího dorostu záštitu. Účast představitelů obou institucí na zápasech chlapců i dívek je takřka samozřejmostí. Význam Juniorky podtrhl v loňském roce tlustou čárou předseda vlády Mirek Topolánek a nejen jako divák. Pobyt si zpestřil s raketou v ruce při exhibici ve čtyřhře. Pamatováno je také na tenisové legendy, které mají vyhrazené své místo nejen v galerii na zdech Síně slávy.