Mezi majiteli českých dostihových koní je králem. IVO KÖHLER má ve stáji fenomenálního Tiumena.

Legendární žokej Josef Váňa v jeho sedle opanoval poslední tři ročníky Velké pardubické. „Myslím, že Tiumen je na tom dobře. Pan Váňa je zraněný, tak spolu relaxují," říká na adresu šampiona jeho vlastník.

Nezdolný Váňa si před měsícem zlomil stehenní kost, ale Köhler zůstává v klidu. Věří, že osvědčená dvojka se znovu postaví na start nejslavnějšího českého dostihu.

Pokud bude žokej v pořádku, měli by spolu odběhnout jeden závod před Velkou pardubickou. „Když bude pan Váňa zdráv, měli by se oba objevit ve druhé polovině sezony v Pardubicích. Jeden start před říjnovým dostihem by měli absolvovat."

Potřeboval Tiumen přes zimu pořádný odpočinek?

Nemyslím si. Velkou pardubickou zvládl fantasticky, takže nemusel relaxovat z nějaké únavy. Odpočívá proto, že si klid zasloužil, bylo to plánované.

Mohl by Tiumen vyhrát Velkou pardubickou i s někým jiným než s Josefem Váňou v sedle?

Nevím, vůbec bych nechtěl tímto směrem předjímat. Byl bych rád, kdyby ji mohl absolvovat a pokud možno i vyhrát s Josefem Váňou. Jestli by to dokázal i bez něho, je spekulace, která mě momentálně nezajímá.

Josef Váňa s oblibou říká, že v jeho sedle by vyhrál každý „blbec". Úplná pravda to asi nebude, že ne?

Podává to takhle rád, ale není to tak. Pan Váňa je v první řadě geniální žokej, naše špička. Aby to fungovalo, musí být na nějaké úrovni kůň i jezdec. Když má dobrý žokej špatného koně, většinou nevyhraje a to platí, i když je to naopak. Josef Váňa je takový frajer, že mluví o tom, jak by na Tiumenovi vyhrál každý. Jeho zásluha je ale obrovská.

Hrklo ve vás hodně, když jste se před měsícem dozvěděl, že má zlomenou nohu?

Hlavně mě hned napadlo, aby byl zdravý. Jak ho znám, užírá se, že by nemohl jezdit. Bylo mi v tu chvíli jedno, jestli osedlá Tiumena, nebo ne. Spíš mi šlo o to, aby mohl jet dostihy. Tam ve mně hrklo. Myslím, že do závodění má ještě pořád chuť, už po čtrnácti dnech od zranění si sedl na Tiumena. Touha je u něj obrovská.

Přitom se mluvilo o tom, že skončil. Doktoři i jeho manželka to s pokračováním kariéry neviděli moc růžově, on si z toho ale moc nedělal. Je hodně tvrdohlavý?

Poznám na něm, že si z toho dělal hodně. Vidím, když je nešťastný. Touha závodit je ale veliká. Rodina by chtěla, aby stál doma na zemi a celé to šéfoval. Ale tahle doba u Josefa Váni ještě nenastala.

Stali se z vás přátelé?

Myslím si to. Náš vztah je na jedné straně čistě profesionální ve smyslu majitel a trenér. Postupně se z toho vyklubalo i přátelství. Pan Váňa je ke každému naprosto férový, toho si na něm vážím úplně nejvíc. Se všemi jedná na rovinu, i když je pravda, že na to někdy malinko doplácí. Ale právě pro tuhle vlastnost ho obdivuji.

Přijde mi, že Josef Váňa jen tak někoho neposlechne, vždycky si prosadí svou. Na vás dá?

Víte, to není tak úplně pravda. On tak může navenek působit, občas se tváří, že má na všechno patent, ale umí naslouchat Bartošovi (žokej), synovi… Neříkám, že mě poslouchá, ale dokáže respektovat jiný názor a situaci vyhodnotit. Zapřemýšlí nad tím a pak taky někdy uzná, že by mohl mít pravdu i někdo jiný (usměje se).

Při fotbale by se nikdy nemohlo stát, aby trenér Mourihno působil zároveň u Realu Madrid, Chelsea a Bayernu Mnichov. Majitelům koní nevadí, že Josef Váňa chystá na Velkou pardubickou i jejich soupeře?

Ne, vůbec ne. Váňa se ke každému koni chová naprosto stejně. Vítězí nejlepší a ten se pak dostane nejdál. Ať je to kůň čtvrté a nebo první kategorie, u něho všichni dostávají to, co dostávat mají.

Exkluzivita, že by Josef Váňa připravoval jenom jednoho koně, by možná nebyla?

Rozhodně ne. Ve světě to třeba někdy funguje tak, že jeden trenér připravuje koně jednoho majitele. Ale taky to tak není pokaždé, i největší rivalové spolu trénují pod jednou střechou. Je to hlavně o koních, ne o jménech majitelů nebo trenérů.

Dotace pro Velkou pardubickou bude vyšší

Pardubice - Dotace pro letošní dostih Velká pardubická se zvýší z dřívějších 4,5 na 4,8 milionu korun. Hlavní partner dostihu Česká pojišťovna také nově získá zastoupení ve statutárních orgánech pořádající společnosti Dostihový spolek Pardubice. „První kvalifikační dostih na Velkou pardubickou se koná již tuto sobotu. Další se uskuteční v červnu, srpnu a září," řekla včera novinářům Hana Jeníková, pověřená řízením Dostihového spolku. „Přihlášeno je 58 koní. Osm je zahraničních a jsou mezi nimi koně z Polska, Irska, Francie a Velké Británie," uvedla Jeníková. Česká pojišťovna delegovala do představenstva Dostihového spolku šéfa společnosti Bestsport Richarda Benýška a do dozorčí rady Iva Köhlera, majitele trojnásobného vítěze Velké pardubické Tiumena. Změny má potvrdit valná hromada v červnu.(ry, čtk)