Pět kol a přímá bitva o třetí flek. Ale pardubičtí basketbalisté se nestřetávají s Děčínem či Prostějovem. Ve středu je čeká krajský rival ze Svitav. Ano, neblouzníme, Tuři zatím prožívají snovou sezonu.

Vyhráli čtyři z pěti zápasů a to je věc, s jakou před zahájením sezony sami nepočítali ani v těch odvážných snech.

Ano, té nálepce se už Svitavy neubrání. Svými výsledky se stylizovaly do role černého koně Kooperativa NBL.

„Mě ovšem nepřekvapuje, že Svitavy mají bilanci čtyř výher a jedné prohry. Všichni tři zahraniční hráči totiž odvádějí velmi slušnou práci. Přidávají se k nim Teplý, Špaček a další. My jsme sice vyhráli čtyřikrát za sebou, ovšem nesmí nás to uspokojit. Dosavadní výsledky Turů ukazují, že jsou nebezpečným týmem. A domácí prostředí to umocní," poukazuje pardubický kouč Dušan Bohunický.

Zatímco většina týmů se spolu naposledy střetla v minulé sezoně, Beksa změřila síly se svým sokem v přípravě.

„Víme, že jejich hra je založena na síle amerických hráčů. Přičemž ústřední postavou je rozehrávač Jones, který ale v generálce na ligu nenastoupil. Jedním z klíčových aspektů bude, jak se nám ho podaří eliminovat. On dokáže skórovat, chodit si pro fauly a také výborně asistuje," vypočítává trenér Bohunický.

Svitavští jsou v domácím prostředí zatím stoprocentní, na čemž kromě vlastních výkonů měla zásluhu také obrovská střelecká mizérie, jakou v hale Na Střelnici předvedly celky USK Praha a Ústí nad Labem. Skutečně nelze předpokládat, že by snad Beksa ukázala něco podobného.

„Na derby se těšíme, a nejen proto, že jde o krajský souboj a duel o třetí příčku v tabulce. Třeba souboj rozehrávačů Jones – Sanders bude pro diváky velmi atraktivní. Myslím si, že žádný sportovní fanoušek si tuto atrakci nemůže nechat ujít," uvedl asistent svitavského trenéra Pavel Špaček.

Aby mohli Tuři pomýšlet na úspěch, potřebují zopakovat individuální výkony z minulých kol. Například Doaks si o víkendu proti Ústí nad Labem uspořádal soukromý letecký den s 21 doskoky a pěti bloky. Jenže, při vší úctě, nyní se proti němu postaví podkošoví hráči úplně jiného kalibru, což ostatně platí o dalších postech na hřišti. Derby je pro Svitavy po všech stránkách zatím jasně nejtěžší zkouška v dosavadním průběhu Kooperativa NBL a teprve duel ukáže, jak na tom doopravdy jsou. „K soupeři máme respekt, ale nebojíme se," dodal asistent trenéra.