Obojživelníci. A pro vyznavače tohoto sportu to platí do puntíku. Triatlonisté se totiž umějí pohybovat ve vodě i na souši. A Jeden z vrcholů domácí sezony právě přichází. Dnes se uskuteční populární Czechman, který je druhým závodem Českého poháru v dlouhém triatlonu a duatlonu s názvem Czechman Tour. Na start se postaví přes 750 závodníků.

Také letos byl Czechman vyprodán ve velmi krátkém čase. Také letos figuruje na jeho startovní listině celá řada vynikajících triatlonistů. A znovu se tak chystá potvrdit, že se jedná o český triatlonový fenomén.

Na účastníky hlavního závodu čeká 1,9 kilometru plavání v písníku Hrádek. Následovat bude devadesát kilometrů cyklistiky, jejíž trať se ovšem pro letošní rok mírně proměnila.

„Kolo bude o něco kontaktnější a zajímavější pro diváky, kteří budou mít lepší přehled o průběhu závodu,“ vysvětluje říká ředitel závodu Tomáš Petr.

Závěrečný běh na jednadvacet kilometrů je rozložen do tří okruhů v okolí Hrádku.

Na startovní listině figuruje řada zajímavých jmen. Vítězství přijede obhajovat Tomáš Řenč. Konkurovat mu budou Petr Soukup, který letos poprvé závodí ve světě mezi profesionály, Jan Wainer, Lukáš Slatinský či Jan Oppolzer.

„Konkurence bude tradičně velmi silná,“ říká spokojeně Tomáš Petr.

V kategorii žen se také budou odehrávat zajímavé souboje. Vítězství obhajuje Pavlína Baťková, dorazí také Simona Křivánková.

„Na startu přivítáme rovněž jednu závodnici z Jihoafrické republiky. A prý se také chystá promluvit do konečného pořadí,“ dodává ředitel závodu.

Ta nejužší tuzemská špička však na Pardubicku chybí. A vysvětlení je zcela posté. Čeští triatlonisté právě v těchto dnech usilují v nizozemském Weertu o evropské medaile. Pro zajímavost největší českou nadějí v zemi větrných mlýnů je Vendula Frintová. Jinak rodačka z Náchoda, která část kariéry spojila také s Pardubicemi.

Zpátky ale k dění v okolí Hrádku. Program letošního Czechmana vyplní celý víkend. Na hlavní závod, který se uskuteční v sobotu, naváže nedělní žákovský Czechman Kid’s. Tento podnik je součástí Českého poháru v olympijském a sprint triatlonu.