Nadešel čas na čtvrté východočeské derby v nejvyšší soutěži basketbalistů. Do Svitav přijedou Pardubice a oba soupeři chtějí v tomto utkání vyhrát.

Dnes 18.00: Bohemilk Tuři Svitavy (9. místo, 15 výher – 21 porážek) – BK JIP Pardubice (5. místo, 22 výher – 14 porážek).

Klást si jako cíl duelu s Pardubicemi výhru, to je pro Tury za všech okolností troufalost. Pokud ale chtějí, a že chtějí, do play off, tak musí hrát na vítězství v každém z pěti zbývajících utkání v základní části. Bude to souboj na dálku nejenom s Ostravou, ale i s dotírajícím Ústím nad Labem, které ještě neřeklo poslední slovo.

Vzpomínky na podzimní vítězství sice už odvál čas, ale motivace porazit poprvé v historii krajského rivala podruhé v jedné sezoně je zde velká. Do jaké míry to bude reálné, ukáže až samotný průběh hry.
Jedna věc je ovšem jasná. V žádném případě k úspěchu nepovede podobný výkon, jaký Tuři předvedli minule v Ústí nad Labem, tedy nedůrazný a s malou agresivitou v obraně.

„Čekám fyzicky velmi těžký zápas. Musíme se pokusit eliminovat soupeřovo útočné trio Autrey – Švrdlík – Pandula. To je základní předpoklad. Pokud se tak stane, můžeme pomýšlet nad vítězství, ale bude to nesmírně obtížné," zamýšlí se před derby svitavský lodivod Stanislav Petr.

Otazníkem zůstává, zda bude do utkání připraven Bruinsma, který dva zápasy ze zdravotních důvodů vynechal.

„Bude potřeba si pohlídat jak obranný, tak i útočný doskok soupeře. Musíme hrát trpělivě celých čtyřicet minut. Věřím, že fanoušci budou naším šestým hráčem na hřišti," dodal křídelník Martin Vaňák.

Pardubičtí dlouháni už vědí, co je to klopýtnout ve Svitavách. Přihodilo se jim to v první čtvrtině základní části a jejich bývalý kouč Dušan Bohunický zařadil tento zápas do kategorie proher, které ho pěkně se… Další dvě krajská derby hostila hala Dašická a Tuři připomínali stín… Jenže Na Střelnici bývají zpravidla o sto procent lepší.

„Svitavy předvádějí na domácí palubovce výborný basketbal. Ve skvělé atmosféře jsou nebezpečným týmem. Navíc stále hrají o play off, což ještě zvyšuje jejich motivaci, protože postup by byl ohromný úspěch. Dá se říci, že jsou na tom podobně jako my. Samozřejmě, my jsme v trochu vyšších patrech, ale oba týmy potřebují každé vítězství," říká trenér Beksy Tomáš Bartošek.

Pardubice si musejí drbat hlavu. Nebýt totiž několika zbytečných proher (jako například právě ve Svitavách, doma a venku s USK i Kolínem), mohly klidně atakovat třetí příčku. Takhle stále okupují až páté místo (co by za něj Svitavy daly…).

„My se ale neohlížíme na ostatní soupeře, jak hrají. Řekli jsme si, že do konce základní části sezony je to pro nás taková minisérie. Jakési mini play off. Soustředíme se sami na sebe, na naše obranné a útočné činnosti, abychom šli do play off v co největší herní pohodě," dodal Bartošek.