Motokrosová trať v Poběžovicích u Holic má velice bohatou historii, v minulosti se tam konaly i světové závody. Nyní se tam špičkový sport vrátil v podobě Memoriálu Michaela Špačka pořádaného jako vzpomínka na talentovaného závodníka, který v roce 2009 tragicky zemřel na následky těžkého zranění ze závodu mistrovství republiky družstev v Lokti nad Ohří.

Za zajímavé peníze

Memoriál byl dvojzávodem, do něhož se kromě Holic počítaly výsledky prvomájového motokrosu ve slovenské Myjavě. Přední české a slovenské jezdce přilákaly do Holic kromě prestiže a kvalitní přípravy na další pokračování republikových seriálů také štědré finanční odměny.

Vrcholem bylo superfinále, kam se probojovali nejlepší motokrosaři kubatur MX1 a MX2 v součtu všech hodnocených jízd. Zvítězil a prémii 1500 eur si odnesl trochu nečekaně Pavel Dvořáček (MTX Team, Yamaha 450 ccm) před Martinem Krčem (Osička MX Team, KTM 450), na bronzový stupínek vystoupil nejlepší ze slovenských startujících Šimon Jošt (Osička MX Team, KTM 450), jehož krajan a týmový kolega na stroji stejné značky Tomáš Kohút bral nepopulární čtvrté místo. Pátý dojel nestárnoucí Petr Bartoš (KTM 450) reprezentující Orion Racing Team Litomyšl.

Skvělí v Německu

U našich západních sousedů odstartoval jeden z nejprestižnějších motokrosových seriálů pořádaných na starém kontinentu: německý ADAC MX Masters. Na písečné trati Dreetz se převedlo několik mladých českých zástupců. V kategorii ADAC MX Junior Cup 125 jich bylo celkem pět a museli bojovat o to, aby se vůbec kvalifikovali do hlavního závodu, taková byla konkurence. Ovšem Češi zářili, zejména dvojice Julius Mikula a Vítězslav Marek.

Závod se je na tři rozjížďky, v první byl zástupce Cermen Racing Teamu Pardubice Marek pátý a Mikula po penalizaci osmý. Druhá runda byla od nich ještě lepší, Mikula vypálil od startu a nikoho před sebe nepustil do cíle, Marek vybojoval třetí pozici. Třetí bodovaná jízda přinesla Mikulovi třetí a Markovi čtvrté místo, především však oběma stupně vítězů v celkovém hodnocení. Za vítězným Nizozemcem Van Erpem byl stříbrný Mikula a hned za ním pardubický Vítězslav Marek! A to ještě TOP 10 uzavřel další český talent Adam Máj.

Hurá do Kaplice

Zpět do Česka, neboť poslední květnovou neděli pokračuje svým druhým podnikem Kůta mezinárodní mistrovství ČR v Blanské kotlině jihočeské Kaplici. S červenou tabulkou lídra seriálu přijede Němec Max Nagl (který mimochodem opanoval hlavní závod ADAC v Dreetzu) a velmi pravděpodobně bude znovu jen velmi těžko hledat soupeře sobě rovného. Větší náboj slibuje boj o další pozice na bedně a do nich hodlá opět promluvit skvěle rozjetý Pavol Repčák (Orion Racing Team), druhý muž z Dalečína.

Litomyšlský tým také čeká na zlepšení Petra Rathouského (MX2), který se pomalu dostává z následků zimního zranění. V Kaplici se představí jako vždy i veteráni na čele s jejich králem Petrem Bartošem, a mladí jezdci kategorie 85 ccm, v níž má Pardubický kraj rovněž silné zastoupení.