Dorostenky i dorostenci OK Lokomotiva dominovali štafetovému závodu a získali zlaté double. Svou nadvládu pak potvrdili naprosto suverénním vítězstvím v závodě sedmičlenných smíšených družstev. Pardubičtí muži ve štafetách prolomili medailové prokletí a po předloňském pátém a loňském čtvrtém místě získali stříbro. V měření klubů pak OK Lokomotiva přidala bronz v kategorii dospělých i nejstarších veteránů.

ČEKALI JEDENÁCT LET
Štafetové medaile se pardubičtí muži dočkali po dlouhých jedenácti letech. Závod spolehlivě rozeběhl Matěj Kamenický a předával Tomáši Kubelkovi pátý. Ten předvedl famózní výkon a pro finišmana Radka Nožku vybudoval minutový náskok na Žabovřesky. Nožka poté nedal pronásledovatelům šanci a doběhl Lokomotivě pro druhé místo. Za Hradcem Králové.

„Konečně vysněná placka,“ zakřičelo si v cíli pardubické trio, které v posledních letech zaostalo za stupni vítězů vždy jen o nepatrný kousek.

DOROSTENCI O PARNÍK
Štafeta dorostenek Martina Waňková, Jana Peterová a Anna Kopecká vyhrála až zásluhou velmi dramatického finiše, v němž pardubická závodnice předsprintovala jindřichohradeckou Blažkovou. Naopak trojice dorostenců Martin Roudný, Jan Rusin a Jonáš Fencl kralovala své kategorii naprosto suverénně. Vždyť vyhrála o propastných dvanáct minut před Štenberkem. Dařilo se i veteránkám, když trio Ladislava Víchová, Jiřina Novotná a Renata Čermáková skončilo třetí.

VE STYLU START – CÍL
Do prestižního závodu klubů tak Pardubičtí nastupovali díky medailím v kapse v uvolněnější náladě. A pohodu přetavili v další cenné kovy. Sedmička dorostenců Martin Roudný, Jana Peterová, Ondřej Volák, Martina Waňková, Jonáš Fencl, Anna Kopecká a Jan Rusin vyhrála systémem start - cíl. Po celý závod nedala nikomu ze soupeřů sebemenší šanci a zvítězila s náskokem více jak osmi minut před druhým družstvem z brněnských Žabovřesk.

„Závod se pro nás od začátku vyvíjel dobře, celkem brzy jsme si vybudovali náskok okolo pěti minut. Stejně jsem ale měl strach, protože za Žabovřesky finišoval Dekrét. Naštěstí jsem ale svou pozici uhájil. Po dvou letech máme znovu titul. Je to super pocit,“ radoval se finišman zlatého týmu Jan Rusín.

ZE TROJKY SE NEHNULI…
To závod dospělých byl o něco dramatičtější. Nicméně pardubičtí závodníci Matěj Kamenický, Iveta Šístková, Jan Grundmann, Martina Zvěřinová, Tomáš Kubelka, Jana Knapová a Radek Nožka předvedli vyrovnané výkony. Po celou dobu se drželi na třetí příčce, kterou také nakonec uhájili.

„Před startem jsme si říkali, že když všichni zalítneme, můžeme bojovat o cokoliv. Věřili jsme, že na medaili máme,“ prozradil po doběhu finišman Nožka.

Bronz získala i štafeta nejstarších veteránů Bedřich Sáňka, Jiřina Novotná, Josef Málek, Ladislava Víchová a Petr Klimpl. (kli, zz)