Oprašte klobouky, ze skříně vytáhněte  sváteční šaty! Dostihový svátek se blíží, Velká pardubická je na programu v neděli.

Jestli se bude na co těšit? To si pište!
Nebude chybět loňská vichřice. Orphee des Blins před rokem slavný závod vyhrála fenomenálním způsobem. Nasadila tempo na začátku, konkurenci uškvařila a  cílem prosvištěla suverénně první. V jejím sedle se opět objeví usměvavý sympaťák Jan Faltejsek.
Prohnat je budou chtít Trezor s dvojnásobným vítězem „velké" Josefem Bartošem. „Barák na nás nesázejte, ale nějakou tisícovku můžete risknout," usmívá se žokej.
A pak taky nesmíte zapomenout na jednoho veterána.

Je mu šedesát, o koních toho ví víc než Michael Schumacher o autech, měl zlomenou snad každou kost v těle…
Jistě, Josef Váňa. Legenda, co Velkou pardubickou vyhrála už osmkrát.

Hlavní rys? Neumí prohrávat. S Tiumenem si stoprocentně dělá zálusk na první místo. „On už poněkolikáté prohlásil, že teď to budou jeho poslední dostihy. Nechme se představit, jestli to dědek myslí vážně, podle mě ale určitě ne. Ale kdyby náhodou ano, budou lidi mít šanci, ho vidět naposledy v akci," láká na dostihy Richard Benýšek, předseda představenstva Dostihového spolku.

Majitel trojnásobného pardubického šampiona Tiumena Ivo Köhler zůstává při zemi: „Budu spokojený, když pojedeme v neděli večer s Tiumenem zdraví domů. On, ani pan Váňa, už nemusí nikomu nic dokazovat. A umístění? Je to relativní, ale tak do pátého místa je to dobrý výsledek."

Čeští majitelé se tentokrát budou muset popasovat s nažhavenými cizinci. Respekt budí hlavně „francouz" Shalimar Fromentro. „Je hodně dobrý kůň. Budou tady ale i další kvalitní protivníci, kteří se specializují na cross country. Letos sem všichni jedou s tím, že zkusí v Pardubicích uspět, ne že koně jen vytáhnou a budou se tady chtít bavit," uvědomuje si Köhler.

Vedle největších domácích hvězd se na start postaví i jedenáct žokejů ze zahraničí. „Tohle tady nikdy nebylo a pole bude hodně rozmanité. Na jednu stranu sem přijede Angličan, amatér s pár starty, na druhou Liam Treadwell, který vyhrál Velkou národní v Liverpoolu," dodal Köhler. V neděli musíte přijet do Pardubic. U takové bitvy prostě nemůžete chybět.