Startuje právě v pátek, úderem třetí odpolední.

Poprvé a hned číslo 1

Za šachovnice zasedne přes tři sta hráčů z téměř všech světadílů. V první dvacítce se nachází samý velmistr. Objevuje se v ní stále více mladých hráčů. Jedničkou je Jorden van Foreest z Nizozemí.

„Je pátým nejlepším na světě do dvaceti let. Nikdy ještě u nás nehrál, tak uvidíme,“ sděluje ředitel festivalu Jan Mazuch.
Nasazená dvojka David Paravyan. dorazila z Ruska.

„Dvacetiletý hráč se vloni umístil velmi vysoko. V tu dobu byl ještě mezinárodní mistr,“ upřesňuje.

Kapitolou samou o sobě je třetí nasazený Sergei Movsesian. Jedna z ikon pardubického festivalu, který reprezentuje Arménii. Před iks lety velmistrovský turnaj ovládl a v době své největší slávy se mu vyhýbal. V posledních třech letech ale do hlavního klání vždy nastoupil. A znovu ho jednou vyhrál.

„Sergei má k Pardubicím vřelý vztah. Bydlí tu jeho rodiče. Pokaždé na turnaj rád zavítá. Jako host či hráč,“ poukazuje Mazuch..

Čtyřkou měl být G.N. Gopal z Indie. Jenže do Pardubic ho nepustilo zdraví.

„Přijel do Prahy, ovšem tam ho zastihl zánět slepého střeva, a tak se vrátil do Indie,“ přidává k dobru.

Turnajová pětka se zapsala do myslí příznivců při Fischerových šachách. Vitaliy Bernadskiy nenastoupil k prvnímu kolu, přesto tento

Ukrajinec turnaj vyhrál.

„Je to také mladý šachista, který patří do okruhu favoritů,“ podotýká Mazuch.

Ilustrační foto
Pardubický klub má svou akademii a ženské i dívčí týmy

Zázračné dítě z Indie

V první desítce se objevuje hned české trio. Na nejvyšší pozici, číslo šest, figuruje Jiří Štoček.

„Jirka je chodící inventář. Startuje u nás již po pětadvacáté,“ říká Mazuch

Naopak českým benjamínkem je Trai Dai Van.
„Je to největší český talent. Už v sedmnácti letech se stal velmistrem a v ročníku 2001 mu patří desátá příčka na světě,“ vypichuje.

Desítku nejlepších uzavírá Vojtěch Plát. Naopak bývalý obrovský talent, který však zůstává za očekáváním.

„Nechci to nijak medializovat, ale chybí mu trochu disciplína,“ konstatuje.

Zastoupení bude mít i východočeský region. Martin Petr se pohybuje kolem padesátky. Jakub Půlpán je ve stovce. Oba hájí barvy pardubických Polabin.

A zlatý hřeb na závěr. Na festival zavítá druhý nejmladší velmistr v historii šachu. Zázračné indické dítě s příjmením jako stvořeném pro jazykolam: Praggnanandhaa.

„Normu se mu podařilo splnit nedávno, v pouhých třinácti letech. Momentálně je to nejmladší velmistr na světě. Už byl u nás v loňském roce, nicméně nebude to mít jednoduché, protože už s ním všichni počítají,“ má jasno Jan Mazuch.

Favorité se formují z první desítky. Traduje se však, že při švýcarském systému může v Pardubicích překvapit každý z první stovky.

Ilustrační foto
Nová sezona: Odpočet zastaví Vítkovice