Viktor Láznička na letošním ročníku Czech Open obhajoval svůj loňský titul. To se mu nakonec nepovedlo a se ztrátou půl bodu skončil druhý za Sergejem Movsesjanem. Nyní ho s celým reprezentačním týmem čeká olympiáda v hlavním městě Ázerbájdžánu Baku.

Jak hodnotíte letošní ročník Czech Openu?
Konkurence byla oproti loňsku určitě silnější, bylo tady více hráčů s ratingem přes 2600. Nakonec se však znovu ukázalo, že to je mezi mnou a Sergejem Movsesjanem. Sergej měl letos jistější ruku, trochu víc štěstí, a proto vyhrál. Každopádně to byl opět povedený turnaj.

Se Sergejem jste si prohodili umístění z loňského roku. Proč to letos nevyšlo?
Klíčové momenty byly dva. Ve druhém kole jsem chtěl proti Izraelci Kantslerovi za každou cenu vyhrát a přepískl jsem to. Partie skončila remízou, ale stejně jsem ztratil půl bodu. Pak musím zmínit sérii tří remíz od 6. do 8. kola. Proti Cyrilu Ponížilovi se mi nepodařilo vytěžit z lepší pozice víc než remízu, proti Sergejovi se mi nepodařilo zahájení, takže to byla remíza s bílými prakticky bez boje. No 
a ani s Yuffou jsem neměl šanci na vítězství. Sedm bodů je na celkové prvenství málo a právě tato pasáž mě připravila o možnost bojovat o první místo.

Kam poputují vaše další šachové kroky?
Čeká nás olympiáda v Baku. Možná to bude znít jako klišé, ale chtěli bychom skončit co nejvýše.

To znamená?
Obrovský úspěch by bylo umístění v první desítce, ale pokud skončíme do patnáctého místa, tak to bude velmi dobré.

Jak bude probíhat příprava na Baku?
Za týden máme reprezentační soustředění, tak doufám, že tam nabereme nějakou energii a stmelíme kolektiv. Už jen proto, že máme novou akvizici v týmu – Vojtu Pláta.

Co říkáte na jeho zařazení do týmu?
Vojta je svůj. Dokáže zahrát opravdu výborně, ale také dokáže být poněkud excentrický, takže doufám, že uvidíme tu jeho první tvář. (smích) Zároveň věřím, že nám Vojta dodá nový impuls, protože zbytek týmu už je tam téměř zdomácnělý. Přijde mi, že jsme na posledních akcích byli poněkud vyčpělí.

Jak vůbec momentálně vnímáte šachy? Je o vás známo, že studujete třetí vysokou školu.
Je pravda, že šachy v mém životě trochu ztratily prioritu. Věnoval jsem se jim naplno dvacet let, což je docela dost. V životě se dá dělat spoustu jiných věcí, takže teď jsou na druhé koleji, což je vidět i na Elo. Samozřejmě mě stále baví, ale prim teď hraje vzdělání.

Jakub Burian