V lednu jste byl oceněn i v rámci pardubického okresu. Napadlo vás, že byste se ještě ve vetší konkurenci mohl dostat rovnou na první místo?
Po loňské sezoně jsem si myslel, že šance na dobré umístění bude, ale rozhodně jsem nepočítal s vítězstvím, protože různých sportovních odvětví je v celém kraji spousta. Navíc máme hodně úspěšné sportovce. To, že jsem vyhrál, bylo pro mě překvapení. Musím zároveň říct, že mi to udělalo obrovskou radost.

Vnímáte uplynulý rok z vašeho pohledu jako vydařený?
Určitě ano, jen mi tam ještě chyběla kvalifikace do Grand Prix. I kvůli zranění jsem o to nemohl nějak extra zabojovat. Jinak hodnotím minulou sezonu jako úspěšnou. V Evropě jsem se chtěl udržet do pátého místa, nakonec jsem měl medaili. Byla to zatím moje nejúspěšnější sezona.

První polovinu roku ovšem zkomplikovalo zranění ruky. Jak náročné bylo vyrovnat se s pauzou?

Nebyl to zase tak dlouhý výpadek, zcela mimo hru jsem byl asi dva týdny. Ale bylo to složité, protože první závod jsem jel opravdu krátce po zranění. Nebylo to stoprocentní, i tak jsem se snažil postoupit. V poslední jízdě, kdy se rozhodovalo o dalším postupu v kvalifikaci do Grand Prix, mi stačil jeden bod, jel jsem druhý, ale pro změnu jsem píchl kolo. To byla obrovská smůla, ještě mě k tomu bolel prst. Mrzelo mě to, ale druhý a třetí závod po zranění už to bylo jen lepší.

První místo na Mistrovství ČR jednotlivců a dvojic, k tomu titul v extralize družstev. Na domácí scéně jste posbíral, co se dalo…

Dvojice jsem jel s Polákem Wozniakem, jelo se nám suprově. Udělalo mi radost i první místo v jednotlivcích, protože být první v České republice je stále určitá prestiž. Jsem rád, že to vyšlo. Navíc jsme vyhráli i s Pardubicemi extraligu družstev, z celé sezony jsem měl dobrý pocit.

Liší se radost po vítězství v soutěži družstev?
Ta radost je týmová, protože na úspěchu mají zásluhu všichni jezdci, kteří jezdí za Pardubice. Byli jsme sehraní a zaslouženě vyhráli. Dá se říct, že tyto závody vnímám jinak. Člověk na to není sám a ví, že když něco pokazí, tak to můžou kluci napravit. A naopak.

V evropském šampionátu jste skončil celkově druhý, bylo to napínavé až do konce…
Seriál čtyř závodů byl celkem bláznivý a hlavně vyrovnaný. Bylo to tam našlapané od prvního do sedmého místa až do posledního závodu. Rozhodovalo se až v polském Rybniku. Nakonec jsem se dostal do rozjezdu o druhé místo s Krzysztofem Kasprzakem. I třetí místo by bylo super, ale chtěl jsem být po rozjezdu stříbrný. Druhé místo v Evropě je zatím můj největší úspěch.

Druhým rokem jste závodil v polské extralize, tedy v té největší světové konkurenci. Posunul jste se v uplynulé sezoně opět dál?
V prvním roce jsem se tam hodně otrkával. Ze začátku to nebylo jednoduché, protože na závodníky, kteří tam startují, jsem se dříve díval jen na internetu nebo v televizi. Sbíral jsem od nich zkušenosti, sbírám je a vlastně stále budu, protože se mám pořád co učit. V loňské sezoně už jsem byl zase o něco více připravený.

Teď je tu nová sezona. Co byste v ní chtěl dokázat?
V Evropě už jsem druhý byl, proto bych se chtěl pokusit seniorské mistrovství vyhrát. Hlavně se ovšem udržet do pátého místa. Dalším cílem je postup do Grand Prix, což znamená být v závodu Challenge do třetího místa.

V posledních letech jste se nedostal kvůli nabitému programu na Zlatou přilbu. Dá se již předpovídat, jestli to letos vyjde?

Mám informace, že by se letos neměla Zlatá přilba termínově krýt se závody play off v Polsku a ve Švédsku. Proto doufám, že v Pardubicích pojedu, protože jsem dlouho tu možnost neměl. Jsem tady doma, je to sice volný závod, ale pro nás ten největší.

Plné tribuny svítkovského stadionu, velká konkurence na dráze. Je to pro vás hodně lákavé?

Je to lákadlo, navíc se dlouho čeká na český úspěch. Nechci tvrdit, že já ho udělám, ale budu se snažit. Od malička je mým snem vyhrát Zlatou přilbu, ale k tomu je hodně dlouhá cesta. Kdybych se dostal do velkého finále, tak bych měl ohromnou radost.

Jak nyní probíhá vaše příprava na novou sezonu?

Momentálně už vyhlížím, až se začne jezdit. Do té doby jsem hodně trénoval v Polsku, měl nás na starost i sedminásobný mistr světa v MMA Mariusz Cieslinski, který s námi udělal velký kus práce. V minulém týdnu jsem se poprvé svezl na motorce v Praze. První svezení je spíše pro radost, ale určitě mi to něco dalo.

JEDNOTLIVCI DOSPĚLÍ
1. VÁCLAV MILÍK, plochá dráha, AMK Zlatá přilba Pardubice. 2. ONDŘEJ ROLENC, sjezdová kanoistika, TJ Synthesia Pardubice. 3. JAROSLAV JÍLEK, atletika, Hvězda Pardubice.
Další ocenění: JAKUB BŘEZINA, kanoistika, SK Modrá Hvězda Pardubice. RUDOLF DOLEŽAL, jezdectví, Jezdecký klub Hřebčín Suchá. JANA KNAPOVÁ, orientační běh, OK Lokomotiva Pardubice. KRISTIINA MÄKI, atletika, Hvězda Pardubice. LUKÁŠ REŠETÁR, futsal, FK ERA-PACK Chrudim. LENKA ŠTĚRBOVÁ, plavání, SC Plavecký areál Pardubice. MARTIN VIKTORIN, kickbox, Falcon Kickbox Vysoké Mýto.

JEDNOTLIVCI MLÁDEŽ

MARTIN BARTÁK, lyžování a travní lyžování, SKI KLUB České Petrovice. VIKTOR BERAN, kickbox, SORU Gym Chrudim. PAVLÍNA FLAMÍKOVÁ, veslování, ČVK Pardubice. PETRA HANČOVÁ, orientační běh, OK Lokomotiva Pardubice. ONDŘEJ KOPECKÝ, atletika, AC Pardubice. VOJTĚCH MLYNÁŘ, atletika, Jiskra Ústí nad Orlicí. MICHAELA STRÁNSKÁ, atletika, Českotřebovský běžecký klub Iscarex. MARTIN ŠIMÁČEK, radiový orientační běh, ROB Pardubice. KAROLÍNA ŠOTOLOVÁ, basketbal, BK Studánka Pardubice. FILIP ZADINA, lední hokej, HC Dynamo Pardubice.

JEDNOTLIVCI MLÁDEŽ
PETR DVOŘÁČEK, kickbox, Falcon Kickbox Vysoké Mýto. DENIS HÝBL, plavání, Lokomotiva Česká Třebová. KAROLÍNA MACHOVÁ, skateboard, Sk8 Polička.

HENDIKEPOVANÍ

JAN VANĚK, atletika, Hvězda Pardubice. TOMÁŠ BURDA, atletika, TJ Slovan Moravská Třebová.

DRUŽSTVA DOSPĚLÍ

1. BK JIP PARDUBICE (muži), basketbal. 2. FK ERA-PACK CHRUDIM (muži), futsal. 3. HBC AUTOSKLO HAK PARDUBICE (muži), hokejbal.

DRUŽSTVA MLÁDEŽ

HBC AUTOSKLO HAK PARDUBICE (mladší dorostenci), hokejbal. FK ERA-PACK CHRUDIM (starší dorostenci), futsal. PARDUBICE STALLIONS (junioři), americký fotbal.

DRUŽSTVA ŽACTVO

HC DYNAMO PARDUBICE (žáci, ročník 2004), lední hokej. TJ SOKOL POLABINY (žáci), badminton. TJ SVITAVY (mladší žáci), volejbal.

TRENÉŘI

DANIEL MAČÁT, travní lyžování, TJ Slovan Moravská Třebová. JIŘÍ MAŠÍK, hokejbal, HBC Autosklo HAK Pardubice. VLASTIMIL VÁVRA, biatlon, KB Letohrad.

VETERÁNI

JANA MATYÁŠOVÁ, atletika, Dolní Dobrouč. JIŘÍ STRNAD, kanoistika, SK Žamberk. JIŘÍ ŠVADLENA, orientační běh, K.O.B. Choceň.

KRAJÁNEK ROKU

JAROSLAV KULHAVÝ (horská kola): Rodák z Ústí nad Orlicí získal stříbrnou medaili na Letních olympijských hrách 2016 v Brazílii.

SÍŇ SLÁVY

ZDENĚK UHER (lední hokej): Oblékal pardubický dres, pak se začal věnovat trenérské práci, kde prošel týmy všech věkových kategorií. Později vedl i první družstvo a jeho práce se projevila i při zisku titulů mistra ligy v letech 1987 a 1989. Byl také reprezentačním trenérem juniorů do 20 let, ČR „B" a jako asistent trenéra „A" týmu byl v roce 1996 ve Vídni u zisku zlaté medaile na MS.
LUBOŠ BULUŠEK (basketbal): Pracoval jako asistent trenéra nebo hlavní trenér basketbalového oddílu RH Pardubice. V roce 1974 se svými svěřenci vybojoval historicky první (stříbrnou) medaili pro Pardubice, o 10 let později jako spolupracovník Jana Skokana přivedl tým k mistrovskému titulu. Zařadil se mezi nejúspěšnější trenéry kolektivních sportů v republice.

MIMOŘÁDNÉ OCENĚNÍ

Pořadatelé Olympijského parku Pardubice: V době konání Letních olympijských her se v Olympijském parku Pardubice prezentovalo skoro 50 sportovních odvětví. Park navštívilo v 16 dnech téměř 400 000 návštěvníků.

HVĚZDA DENÍKU

V anketě našich čtenářů vyhrála KAROLÍNA MACHOVÁ
(skateboard, Sk8 Polička).