Sjezd na divoké vodě. To je hlavní disciplína Ondřeje Rolence, kterému jeho výsledky v loňském roce vynesly vítězství v anketě Nejúspěšnější sportovec Pardubického kraje roku 2018. Tradiční vyhlášení pořádá Pardubická krajská organizace ČUS ve spolupráci s Pardubickým krajem, agenturou Sport Action a Deníkem.

Sedmadvacetiletý kanoista z Pardubic zářil především na mistrovství světa ve Švýcarsku, kde získal celkem šest medailí, z toho dvě zlaté. „Nejdůležitější jsou medaile z individuálních závodů, další jsou potom z hlídek,“ uvedl.

Cenu pro vítěze si převzal při včerejším vyhlášení v pardubickém KD Hronovická. „Jsem spokojený, byla to rozhodně úspěšná sezona,“ říká ONDŘEJ ROLENC v rozhovoru.

Slavnostní večer byl ještě prostorem na hodnocení. Jaký byl váš sportovní rok 2018?
Řekl bych, že dobrý, možná téměř i dokonalý. Bylo mistrovství světa, kde jsem zajel to, co jsem chtěl. Možná až na jednu malou chybu, která se stala ve sprintu. Tam jsem se vlastní vinou připravil o další vítězství, ale to je sport. Člověk nemůže vyhrát všechno, na co pomyslí. Jinak jsem spokojený, rozhodně to byla úspěšná sezona.

Medaile z podobných akcí vozíte pravidelně. Máte před sebou metu, kterou chcete zdolat, co vám ještě chybí?
Toužil jsem potom hodně loni, kdy jsem chtěl vyhrát na mistrovství světa double – dlouhý závod i sprint. To mi tou chybou uniklo, ale chybělo hrozně málo.

Po čem tedy budete toužit v letoším roce?
Nyní jsme byli ve Španělsku na trati, kde se pojede světový šampionát ve sprintu společně se slalomem. Mimochodem se tam jela i v roce 1992 olympiáda. Moc se mi tam líbilo, na tuto trať se budu soustředit. Ještě se pojede ve Slovinsku o evropské tituly, tak to jsou pro mě nejvyšší dva letošní cíle. Když to půjde, tak bych chtěl dosáhnout na nejvyšší metu.

Před pár dny jste se vrátil ze soustředění ve Španělsku. Jak se vydařilo?
Je to každoročně takové startovací soustředění naší dospělé reprezentace. Je možnost jet na dva až čtyři týdny. Já jsem si zvolil variantu třítýdenní s tím, že poslední část pojedeme na trať letošního mistrovství světa. Jinak se jedná především o soustředění na klidné vodě, kde se najíždějí kilometry a řeší se technika. Když jsme pak přejeli, tak člověk hlavně řeší, jaká ta trať je. Je to zároveň takové lákadlo do sezony, aby věděl, co od toho má očekávat. Mně se trať líbila, byl jsem spokojený. Určitě to účel splnilo. Teď už jen doladit formu na první závody českého poháru.

Sportovní příznivci vás loni mohli zaregistrovat i na šampionátu v raftingu. Toto odvětví berete jako doplněk?
Rafting je opravdu takový doplněk, protože při českých závodech se to většinou jezdí najednou. Můj trenér mě tam angažoval, jezdíme spolu v jedné lodi. Já jim vypomáhám na dlouhý sjezd, kde se na jedné pozici střídáme. Jedu půlku českých závodů, můj parťák zase tu druhou. On je dobrý ve slalomu. Takto se doplňujeme, díky nim jsem mohl jet i na mistrovství světa v raftingu do Argentiny.

Co říkáte na vítězství v anketě o Nejúspěšnějšího sportovce Pardubického kraje?
Je to letos celkem nečekané, protože u nás v Pardubickém kraji je spousta dobrých sportovců. Pro mě je to čest po pár letech zase vyhrát. Je to příjemné, že dostanu hlasy a mohu tady být.

Oproti minulému roku jste si v anketě prohodili pozice s loňským vítězem Václavem Milíkem. Nezávidíte mu někdy diváckou podporu, kterou má třeba na pardubickém stadionu při závodu o Zlatou přilbu? Jak to máte vy při závodech?
Když vezmu tratě na mistrovství světa jako ve Francii, tak tam je divácká kulisa velká. Alespoň na naše poměry. S plochou dráhou se to ovšem absolutně nedá srovnávat. To je motosport, který má v Pardubicích velkou tradici. Základnu fanoušků má Václav Milík rozhodně mnohonásobně větší. Když navíc vyhrajete Zlatou přilbu, tak to má větší dozvuk než jenom jeden rok. Proto si mohu vážit toho, že jsem v anketě před ním.

Ondřej Rolenc - Nejúspěšnější sportovec v Pardubickém kraji za rok 2018
Anketu o Nejúspěšnějšího sportovce vyhrál Rolenc