Startér… Ne, teď se nebudeme bavit o postavě, která zahajuje závody. V tomto případě se jedna o zahajovací turnaj festivalu Czech Open. Stejně jako v předchozích letech, tak i na letošním 29. ročníku této mamutí pardubické akce, jím je turnaj čtyřčlenných družstev.

Láznička za Brno…

„Kvarteta“ jsou ve stínu hlavního velmistrovského klání i turnaje v rapid šachu. A neprávem. Vždyť v jednotlivých týmech nastupují hvězdy. Jedno jméno za všechny: Viktor Láznička. Vítěz jednoho z ročníků velmistrovského turnaje ale nebude hájit barvy žádného pardubického klubu, přestože je odchovancem města, ve kterém se Czech Open každoročně koná.

„Viktor ale nebude hájit ani barvy Novoborského ŠK, se kterým pravidelně vyhrává extraligu. Nastoupí za jedno brněnské družstvo,“ objasňuje zástupce ředitele festivalu Petr Laušman.

Logo festivalu Czech Open.Zdroj: archiv organizátorůO mistrovskou korunu

A je tu ještě jedna věc pro kterou si pořadatelé hýčkají úvodní turnaj celé sedmnáctidenní akce. V posledních letech totiž zaznamenávají přepisy tabulek v počtu účastníků.

„V loňském roce padl absolutní rekord. Do hry zasáhlo 131 týmů, ve kterých se zapojilo přes 600 šachistů převážně z České republiky. Očekáváme, že by se nám letos mělo povést tento rekord opět překonat,“ míní Laušman.

Nemusí vyhrát, přesto vyhrají… Český Lev Kolešovice Open, jak je turnaj „čtyřek“ pojmenován je totiž mistrovstvím republiky. První tým z České republiky kdekoliv v celkovém pořadí obdrží zlaté medaile.

„Musí ale mít v názvu město nebo oblast, za kterou hraje,“ poukazuje zástupce ředitele na fakt, že „hospodská“ jména neprojdou i kdyby se hráči sebevíc snažili.

Východočeská síla

V minulosti do celkového pořadí nejen MČR nahlas promlouvali i Východočeši. Ať už z Hradce Králové, Pardubic, Jičín či Lípy. Dlouhodobý největší favorit se však rekrutuje z Turnova. Tedy z města, které v minulosti patřilo do východočeského regionu. A si může znovu dělat čáku na nejcennější kov.

„Zikuda Turnov získala do svých služeb vynikajícího izraelského šachistu, velmistra Maxima Rodsteina. Jeho ELO se pohybuje kolem hranice 2700 bodů, což z něj dělá vůbec nejsilnějšího hráče celého festivalu,“ přidává zajímavý postřeh Petr Laušman.

Czech Open
Pardubice se promění v černobílý svět

Čtvrteční nabídka
Český Lev Kolešovice Open – 1. kolo otevřeného mistrovství České republiky čtyřčlenných šachových družstev (17.00, ČSOB Pojišťovna arena).

Yetti Sport Open – 1. vedlejší bridžový turnaj dvojic (18.00, ČSOB Pojišťovna arena).

Mankalové hry – turnaje v Toguz Kumlaku a dalších hrách (13.30, ČSOB Pojišťovna arena).