V kanoistickém oddíle Obal centrum Pardubice je po roce opět velmi veselo. Pod Lipenskou přehradou se konalo mistrovství České republiky ve sprintu na divoké vodě, které jeho členům přineslo čtyři cenné kovy.

Královský trůn neopustil ani singlkanoista Lukáš Uncajtík ani deblisté Roman Mornštejn s kounickým parťákem Petrem Veselým. První velkou medaili v dospělé kategorii vybojovala stříbrná Radka Valíková. Poslední cenný kov (bronz) si připsal na své konto veterán Jan Šťastný.

Nejlepší na konec

Po pokažené sezoně na mezinárodním fóru si Lukáš Uncajtík může říci: Konec dobrý, všechno dobré.

„Lipenský závod patří k nejtěžším v republice. Já osobně mám rád náročnější tratě než obyčejnou vodu. Navíc tentokrát byla prestiž zvýšená republikovým šampionátem. Letos byla sezona obtížná. Po nevydařeném mistrovství Evropy v Bosně a Hercegovině jsem si udělal prázdniny,“ přiznal Uncajtík a pokračoval.

„Netrénoval jsem tolik jako v minulých sezonách proto jsem nemohl jet silou, ale spíše zajet dvě technicky bezchybné jízdy. Nakonec opravdu se nebyly tak rychlé, za to byly čisté. Za prioritu jsem si určil pohlídat tři kritická místa. Loni jsem na jednom z nich ztratil dvě vteřiny. Tentokrát jsem žádnou sekeru nikde nenabral,“ poznamenal viditelně spokojený Lukáš Uncajtík.

Na závěr nutno dodat, že v součtu se druhým místem v dlouhém sjezdu Uncajtík vyhrál seriál Českého poháru.

Velká radost

Druhým obhájcem mistrovského titulu se stal pardubický borec Roman Mornštejn, který již několik let pádluje s Petrem Veselým. Jeho parťák závodí za Dolní Kounici.

„Já osobně si druhého titulu v řadě velmi cením. Konkurence totiž byla na Lipně velmi silná. Nechyběly zde žádné lodě z české špičky. Startovali Lysický s Vlčkem, Šálek s Říhou i Uncajtík s Nesetem. Objevily se i další silné dvojice z řad singlířů – kanoistů,“ podotkl Mornštejn.

„V první jízdě se nám podařilo zvládnout horní část, což je vždy velmi důležité pro posílení psychiky. Ve druhé pak byla horní pasáž z našeho pohledu o něco horší, nicméně ztrátu jsme dohnali ve spodní části. Povedl se nám docelačistý průjezd a v součtu obou jízd jsme si dokráčeli pro zasloužené vítězství,“ neskrývala velkou radost pardubická polovina posádky, Roman Mornštejn.