Tento žák základní školy dosáhl v letošní sezoně řady úspěchů. Na vrcholu sezony v Castellettu dojel osmnáctý. Za výsledky v mezinárodní závodech i za umístění na českých drahách převzal ocenění. To mu předal „dakarista“ Josef Macháček.

Vohnoutův zrak se letos nejvíce upínal ke kartingovému svátku. V italském městečku Castelletto se jel závod roku. V silné konkurenci světového motokárového festivalu se pardubický jezdec neztratil. I když jeho ambice byly vyšší než dosažené osmnácté místo. Jeho kategorie čítala více než šest desítek motokáristů. Vohnout se probojoval sítem kvalifikací a rozjížděk až do finále B.

„Možná by byl výkon ještě lepší, ale Jindra byl zdravotně indisponován a technika nebyla stoprocentní. Do Castellatta dorazil s léčeným onemocněním a horečkou. Užíval antibiotika. Přesto proťal cílovou pásku v osmnáctém nejlepším čase. S ohledem na tyto okolnosti si myslím si, že pardubický kůň na jeho přilbě mohl určitě řehtat spokojeností,“ říká Josef Kališ z Easykart.

Vohnout se sice na podium nedostal, ovšem na tomto italském podniku si polepšil alespoň o tři příčky.

„V Castellettu je technicky náročná trať plná zatáček, takže během závodu se nagumuje a motokáry drží stopu. Startovali zde kluci z celého světa. Na suchých tratích většinou bodují Italové. Ale déšť rozdíly maže mezi jezdci,“ objasňuje specifika dráhy Kališ.

Vohnout zanechal výraznou stopu také v rakouském Brucku. V tvrdé konkurenci ve třídě Easykart 100 vybojoval druhé místo. Dvanáctiletý pilot se v letošním roce zúčastnil i českých závodů, na domovské dráze ve Vysokém Mýtě, které byly součástí MČR. Bodoval i vítězil na podzimních závodech. Startoval také v kategorii 125 a jezdil proti rozjetým o tři roky starším jezdcům. Umístil se v první sedmičce mezinárodního závodu. Ve své „ostré“ kategorii 100 bodoval čtvrtým místem. Za to vše byl odměněn na Konopáči u Heřmanova Městce. Přímo v prostorách vývojového střediska dakarských speciálů mu předal ocenění Josef Macháček.

Vítěz slavného závodu, který končil v Dakaru, v kategorii čtyřkolek prokázal znalosti na téma Jindřich Vohnout.

„Co vím, tak Jindrovi se daří i na mokrých drahách. Osmnáctá příčka na světovém finále v Itálii, kde se jezdí velice tvrdě, je skvělé umístění, poznamenal Josef Macháček, který prý v závěru sezony mladému jezdci zuřivě držel palce.

Během setkání si oba vyznavači motoristického sportu popovídali o technice a závodění. Macháček zmínil, že je to i o váze v motokárovém sportu. To poznává, když je zván na exhibiční závody v motokárách a stává se i to, že ho předjíždějí desetiletí kluci nebo holky.

Macháček kvitoval i fakt, že mladý Vohnout je žákem jazykové školy.

„To je dobře, protože jazyky jsou nutné i ve sportu, Jako příklad mohu uvést formulový tým a konverzaci s mechanikem. Svými slovy mu člověk sdělí své požadavky daleko lépe než přes tlumočníka. To je vždy zdlouhavější,“ dodal Macháček.

Josef Vaníček