Zajímavostí střetnutí byly rozdílné jednotlivé čtvrtiny. Zatímco ty liché hosté vyhráli 24:14, respektive 22:15, tak v sudých tápali: 20:28 a 9:15.

„Mohlo by se zdát, že jsme odpadali fyzicky, ale opak je pravdou. Kondičně jsme na tom byli dobře, ale ta naše střelba. Na hřištích soupeřů je naše zakončení slabé. Hlavní příčina tedy není v kondici, nýbrž v psychice. My jsme doslova nestřelecký mančaft, a to je v basketbale problém,“ přiznává pardubický trenér Ivan Vojtko.

Jeho svěřenci vedli na začátku druhé čtvrtiny o deset bodů, jenže pak si nechali během pětatřiceti vteřin nasázet tři trojky a do konce této části hry ještě další dvě. Celkově Ústí zaznamenalo devět trojek, zatímco Východočeši jen čtyři.

„Než jsem šel do Pardubic, pozorně jsem si prohlédl statistiky družstva a zjistil jsem, že je to tým s nejhorší střelbou z tříbodové vzdálenosti. A to nejen v kolonce nastřílených, ale také inkasovaných. Tuto skutečnost jsem chtěl za týden, co jsem u družstva, změnit. Jenže už v poháru proti Spišské Nové Vsi se ukázalo, že my nejenže neumíme trojku dát, ale my ji neumíme ani ubránit,“ povzdechl si Vojtko.

Podle slov kouče jsou jeho svěřenci u střílejících hráčů vždy o krok pozadu. „Na druhou stranu musíme vidět také to, že Ústečtí trefili několik trojek z dost těžkých pozic. Vše by bylo jiné, kdybychom v úsecích mezi rychlými trojkami soupeře proměnili své útoky,“ poznamenal Vojtko.

V závěrečné čtvrtině se Pardubičtí začali bát o výsledek a konto soupeře zatížili pouze devíti body. „Z čistých pozic jsme mířili mimo obroučku. Pak už si hráči nevěřili, tak si podávali míč jeden ke druhému. Vůdči roli chtěl vzít na sebe Sanders, ovšem soupeři už vědí, že na něho stačí přitlačit, popřípadě ho zdvojit. Chybí mu druhý hráč do party, kterému by půjčil míč a on přesně zakončí,“ podotkl kouč.

Slovenského trenéra zaráží fakt, že jeho tým si v utkání vypracuje dvacet volných pozic ke střelbě trojky, ale téměř žádnou nepromění. „To je jako ve fotbale. Kdo nedá góly, nevyhraje, kdo se netrefuje do koše, má problémy. Mohli jsme si ušetřit zbytečné nervy, kdybychom měli alespoň třicetiprocentní úspěšnost střelby z dálky. Přesto věřím, že tento tým se může zlepšit klidně o padesát procent,“ je přesvědčen kouč.

Jak z bludného kruhu ven? Nesmí se zapomínat, že zdejší kádr je vesměs složen z třicátníků. „Osmnáctiletého kluka ještě můžete trojky naučit, ovšem pokud to neumí třicetiletý hráč, tak tomu já říkám problém. Tréninkem se to dá zlepšit a jsem si jistý, že se nám to podaří. Tým se dostane do pohody, zlepší se kondice a pak se nám určitě bude dařit i střelecky,“ popsal bez nějakých vytáček tvrdou realitu svérázný kouč Ivan Vojtko.