Ačkoliv se této akce vzhledem k pandemii koronaviru zúčastnilo pouze šest zemí, byla konkurence pro české plavce vysoká. Na startu se kromě domácích a českých plavců představili také závodníci z Portugalska, Turecka, Rumunska a Slovenska.

Daniel Gracík odjížděl na Ukrajinu jako jedna z hlavních opor českého výběru. Proto ho hlavní trenér juniorské reprezentace Libor Kohut nominoval do pěti individuálních disciplín a zároveň do dvou štafet. A vypořádal se s tím nadmíru dobře. Na svoje konto si připsal tři osobní rekordy, tři medaile, jeden nově zaplavaný a jeden potvrzený limit na juniorské mistrovství světa a dva potvrzené limity na evropský šampionát juniorů.

Gracík před necelým měsícem překonal český juniorský rekord na 50 metrů motýlek. V Kyjevě přispěl svěřenec trenéra Martina Kratochvíla českému týmu dvěma vítěznými závody na nejkratších padesátimetrových tratích. Na znakařské padesátce si výkonem 26,04 vylepšil osobní rekord a závod na 50 motýlek zvládl v čase 24,34, když mu jen o čtrnáct setin sekundy uteklo další vylepšení vlastního českého rekordu juniorů. Gracík prokázal svůj potenciál i na 100 metrů motýlek, když na této trati skončil časem 54,86 na druhém místě a k osobnímu maximu mu chybělo osm setin sekundy.

Výborně si vedla i litomyšlská plavkyně Natálie Jandíková, která startovala ve čtyřech individuálních startech a ve štafetě na 4 x 100 metrů polohově. Celkově vybojovala na východě Evropy jedno druhé a jednu čtvrtou pozici, čtyřikrát si vylepšila osobní rekord. Na 50 metrů prsa dohmátla v čase 32,67 druhá a zaostala o 24 setin na limitem na juniorské mistrovství Evropy.

Hodnocení národních týmů vyhráli v Kyjevě domácí reprezentanti před Tureckem, Česko skončili bronzoví.