Byla to bitva jako řemen. Basketbalisté Pardubic ve středečním zápase 15. kola doma přetlačili Ústí nad Labem 91:86 a připsali si desátou výhru v letošním ročníku Kooperativa NBL. Beksa se po vítězství nad předposledním celkem tabulky dotáhla do první čtyřky. V dalším kole Pardubice nastoupí v pondělí večer před televizními kamerami (ČT Sport) v bitvě o špici tabulky na palubovce druhého Prostějova (20.00).

Na začátku utkání s Ústím nad Labem to přitom vypadalo, že Východočeši si na Slunetě smlsnou jako na chutném pamlsku. Pardubice v úvodní desetiminutovce nastřílely úctyhodných 31 bodů (!) a vytvořily si slibný jedenáctibodový náskok.

„Z pohledu útoku jsme vstoupili do zápasu dobře. Hráli jsme extrémně rychle na útočnou polovinu," vyzdvihl na klubovém webu přednosti svého týmu pardubický trenér Dušan Bohunický. V této části Sluneta dala dvacet bodů a podle domácího kouče příliš lacino.

„Z mého pohledu bylo moc jednoduchých košů. Nezatáhli jsme se správně dolů pod koš, nebo jsme otevřeli první kombinaci, což jsme nechtěli. Myslím si, že náš největší problém byl v situacích, kdy jsme se dokázali dobře zatáhnout, ale následně jsme byli soupeřem trestaní útočným doskokem. To byla zbraň, která držela Ústí v zápase," poukázal Bohunický.

To se projevilo ve druhé desetiminutovce, kterou Severočeši vyhráli a dotáhli se na rozdíl dvou bodů (48:46).

Po přestávce se Sluneta dokonce dostala do vedení a domácí Beksa musela najednou o výhru tvrdě bojovat. Z jasného zápasu se stalo drama.

„V druhé půli jsme hráli zónovou obranu, z mého pohledu nepříliš aktivní. Ale shodou okolností jsme se jednoduchými zisky míčů dostali do rychlých protiútoků. Paradoxně nás tohle vrátilo do zápasu," vypíchl klíčový moment pardubický kouč.

Nakonec z toho byla desátá výhra v letošní sezoně. „Za vítězství jsem určitě rád, ale je stále důležité, abychom dokázali pracovat o hodně líp na obranné polovině," upozornil Dušan Bohunický.