Proč nenapodobit toho nejslavnějšího atleta současnosti? Pardubický tým s názvem Wayne's World vyhrál slowpitchovou ligu. Stalo se tak po zisku stříbra na mistrovství České republiky. A je tu ještě třešnička na dortu, jako první v historii obhájili mistrovský titul.

Že vám uniká souvislost s Usainem Boltem? Tak tady je vysvětlení. Jamajský sprintér se v letošním roce nejdříve potýkal se zraněním stehenního svalu, aby vyhrál na olympiádě vše, co se dalo. A Wayne's World také zpočátku sezony kulhal, aby mu ve finiši žádný ze soupeřů nestačil.

Ze třetího na první

Po nepřesvědčivých výkonech na úvodním turnaji v Domažlicích obsadili pardubičtí muži a ženy třetí místo. Následným vítězstvím v Sedlčanech se ale dotáhli na vedoucí Rytíře Trutnov. Na třetím turnaji v Merklíně však provázela Wayne's World smůla. Nejprve se zranila spojka Tomáš Všetička a dvě utkání tak odehráli pouze v devíti s jedním technickým autem. Pak sice nastoupili v plném počtu, jenže turnaj byl předčasně ukončen pro nepřízeň počasí. No a platilo pořadí po základní skupině. A to znamenalo opět pouze třetí místo.

„Byl to opravdu smolný turnaj. Nejdříve zranění vyřadilo Meggyho do konce sezony. V play off jsme si věřili alespoň na postup do finále, ale počasí bylo proti. To je prostě sport. Na prvního jsme v tabulce ztráceli tři body. Nicméně jsme si říkali, že dobrý tým tohle bude muset zvládnout," vzpomínal pardubický trenér Tomáš Rambousek.

A skutečně začala jízda. Wayne's World vyhrál následují tři turnaje (Pardubice, Trutnov, Hradec Králové) a zároveň neokusil hořkost prohry. Před posledním turnajem v Brně měl jako lídr na druhého v tabulce tři body k dobru.

„Podobnou šňůru jsme měli vloni na začátku sezony. Letos  jsme hráli opravdu dobře, a tak jsme si jeli do Brna pro titul," říká kouč.

Brno je zlatá loď…

Pod Špilberkem odstartovala jeho smíšená ekipa výhrou nad nad Oldstars Trnava. Tím Waynes vyrovnali ligový rekord, který činil jednadvacet vítězných utkání v řadě. Pak ale přišlo zavání s Vampiers Merklín, kdy prohráli ve druhém tiebreaku 16:18.

„Byl to parádní slowpitch. V prvním tiebreaku jsme měli vítězný bod na druhé metě a na pálku šli naši nejlepší hráči. Bod bohužel nestáhli a Merklín našeho zaváhání využil," připomíná Tomáš Rambousek.

Všechna další utkání tak potřebovali Waynes vyhrát. A to se povedlo. Postupně porazili Wolfs Domažlice  18:0, Rytíře Trutnov 14:7 a 42 Crew 14:7. Obhajoba titulu se stala skutečností.

„Já mám z toho titulu strašnou radost. Ještě ho totiž nikdo nedokázal obhájit. Máme skvělé hráče a jsme dobrá parta.. Všem spoluhráčům za to zlato děkuji. Ten velký pohár je u nás správně," směje se hrající trenér.

Nejlepší hráči Evropy

Wayne's World nešíří slávu pouze v našich luzích a hájích. Podruhé zamířili na prestižní klání s názvem Softball World Series, které se koná v Londýně. Na obřím mezinárodní slowpitchovém turnaji obsadili sedmnáctou příčku.

„Pro nás je to obrovská zkušenost. Vždyť na tomto turnaji hraje osmnáct týmů a potkáte zde nejlepší hráče Evropy. Mnozí naši hráči zatím nemají moc zkušeností z turnajů takové kvality a na výkonech to bylo znát. Pro nás to byla škola a teambuilding zároveň. Londýn jsme si moc užili," podotýká Rambousek.