Tipy na favority:
I. Medula – Dunáta – Adiutant
II. Mary Yeats – Ryanica – Fonsie
III. Sokol – Puntarenas – Neverland
IV. Cherwick – Quatiki – Delight My Fire
V. Betpak Dala – Barakin – Jihlava
VI. Bugaboo – Power Prize – Floridas
VII. Gauner Danon – Soros – Hinton
VIII. Tzigane du Berlais – Vajgaros – Injestas

V domově Velké pardubické je připraveno při prvním z deseti dostihových dní letošního roku osm klání, dva souboje přes proutěné překážky na úvod a šest dostihů cross country, tedy přes oranice a rozličné skoky. Právě dostihy typu cross country patří neodmyslitelně k pardubické dráze a lákají tisíce diváků pravidelně na tribuny.

Zájem je velký

Zájem o start při premiéře byl velký, a tak na startovních listinách najdeme 114 koní. Záleží na změnách 90 minut před startem prvního dostihu, kolik se jich představí i na dráze.

Největší pozornost na sebe poutá Úvodní cross country Koroka na 4500 metrů s dvacítkou překážek. Na startu se schází zajímavá společnost. Začít musíme nejstarším, desetiletým Universe of Gracie, neboť loni ve Velké pardubické finišoval na čtvrtém místě.

Trenér Jiří Kousek chce zvolit stejný model cesty do ostře sledovaného dostihu, proto opět Úvodní cross country, ve které loni skončil na desátém místě. Celkem v sezoně absolvoval pět startů a vždy dokončil. Jedinou změnou je jezdecké obsazení. Trenéra samotného střídá minimálně rovnocenná náhrada, žokej Jan Faltejsek. Právě on byl v posledních třech letech stálým partnerem Orphee des Blins při jejích triumfech ve Velké pardubické. Navíc Faltejsek už třetím rokem působí ve Francii u trenéra Macaira a letos nasbíral sedm vítězství!

Velkou pardubickou loni absolvoval i Gauner Danon. S talentem českých překážek Janem Kratochvílem doběhli na osmém, tedy prvním nedotovaném místě.

Jan Kratochvíl bude v sedle svěřence Františka Holčáka opět, navíc tuzemskou zimní přestávku si krátil v Itálii, odkud si dovezl jedno vítězství.

Před týdnem Kratochvíl slavil dvakrát v Lysé nad Labem. Tamní vrchol, Prvomájovou steeplechase, vyhrál podruhé v řadě. Gauner Danonovi se loni v Pardubicích dařilo, v hlavním dostihu to může jen potvrdit.
Třetím koněm, který dokončil loňský vrchol sezony, a bude na startu, je Soros, svěřenec Josefa Váni. V sedle bude trenérův syn. Váňům se na začátku letošní sezony daří, ze zahraničí za první čtyři měsíce přivezli devět triumfů.

Pro Váňu mluví i statistiky, úvodní kros vyhrál pětkrát z posledních sedmi ročníků.

Podcenit nelze ani ostatní účastníky, také oni se mohou pochlubit zajímavými výkony. Solidní výsledky zdobí šestiletého syna Registany (vítězky Velké pardubické 2003 a 2004) Reapera. Už loni se zvládli kvalifikovat do Velké Ribelino a Hinton.
Zapomínat nelze ani na Sun Belinu, Handsome Jacka nebo Kindly Boye. Dvojicí triumfů zakončil loňskou sezonu Dalmacio, v jehož sedle bude italský překážkový šampion loňského roku a vedoucí muž letošního průběžného hodnocení Josef Bartoš.

Tlučhořův dostih

Zajímavá společnost je také na startu čtvrtého bodu programu, Dostihu MVDr. Vladimíra Tlučhoře podporovaného Dostihovým klubem.

Pravidelní návštěvníci dobře vědí, jaké problémy měl v minulém roce na Irské lavici Cherwick, tentokrát se obávané překážce vyhne, a tak by mohl ukázat svou vysokou překážkovou třídu.
Velmi dobré výsledky mají za sebou Mr Louise, Hegnus a Wild Danger.