Pardubický plochodrážní víkend se blíží. Nejen závod o Zlatou přilbu, ale již tradičně i vrchol světového šampionátu jezdců do 21 let nebo i Zlatá stuha juniorů. Třídenní program se uskuteční v termínu od 4. do 6. října.

Vrcholem pro české plochodrážní fanoušky je nedělní závod, kdy se uskuteční 71. Zlatá přilba města Pardubic. I letos si připomene další výročí. První závod se totiž jel před devadesáti lety.

Na východ Čech tak znovu zavítá řada bývalých úspěšných jezdců, pozvání přijal i Ole Olsen, který slavnému závodu dominoval v sedmdesátých letech.

VELKÁ KONKURENCE
Organizátoři podniku včera představili rýsující se startovní listinu. Nechybí ani loňský vítěz Jason Doyle z Austrálie či další účastníci Speedway Grand Prix jako Martin Vaculík, Patryk Dudek či Matěj Žagar. Zhruba třetinu stálých účastníků z tohoto elitního seriálu by chtěli v Pardubicích přivítat.

Podle slov ředitele závodu Evžena Erbana je na listině ještě osm volných míst. „Čekáme do neděle, jak se vyvinou závody v Polsku. Některé kluby totiž pojedou baráž o extraligu a první ligu, která se koná v den našeho závodu,“ uvedl Erban.

Na každé místo je minimálně jeden kandidát. „Ve hře je i Tai Woffinden, trojnásobný mistr světa, který u nás vyhrál už Zlatou stuhu,“ dodal šéf závodu.

Na závod se těší i Václav Milík, český hrdina z roku 2017, kdy Zlatou přilbu vyhrál. „Je to taková třešnička na dortu, protože jde o jeden z posledních závodů v roce. Tato sezona pro mě nebyla tolik úspěšná, ale na tento závod se dokážu soustředit, pardubickou dráhu dobře znám,“ prohlásil Milík.

Na startu budou i další čeští zástupci, chybět bude z důvodu termínové kolize Eduard Krčmář.

Připravenou trofej představil pardubický klenotník Pavel Lejhanec. „Co kus, to originál. Udělali jsme přilbu, která vychází svým tvarem z té první, kterou vítěz získal v roce 1929,“ prozradil.

Celý plochodrážní víkend zahájí v pátek finálový závod o mistra světa juniorů, v popředí je zatím polská dvojice Dominik Kubera (36 bodů) a Maksym Drabik (35).

71. Zlatá přilba města Pardubic
Kdo zatím figuruje na startovní listině?
Jason Doyle, Jack Holder, Chris Holder (všichni Austrálie), Jurica Pavlic (Chorvatsko), Kenneth Bjerre (Dánsko), Timo Lahti (Finsko), Chris Harris (Velká Británie), Max Dilger, Michael Härtel, Martin Smolinski, Kevin Wölbert (všichni Německo), Norbert Magosi (Maďarsko), Paco Castagna, Nicolas Covatti (oba Itálie), Patryk Dudek, Rune Holta (oba Polsko), Gleb Čugunov (Rusko), Matic Ivačič, Matej Žagar (oba Slovinsko), Martin Vaculík (Slovensko), Pontus Aspgren (Švédsko), Josef Franc, Zdeněk Holub, Jan Kvěch, Václav Milík, Zdeněk Simota, Ondřej Smetana, Hynek Štichauer a Jaroslav Petrák (všichni Česko).