Závod skončil nešťastně pro trojnásobného mistra světa Nickiho Pedersena z Dánska, vítěze Zlaté přilby z roku 2010, který při útoku na první místo ve finále upadl a skončil na nosítkách v sanitce. Kvůli jeho nehodě se jízda o Zlatou přilbu opakovala.

Českým jezdcům se nedařilo, žádný z nich nepostoupil ani do semifinále. Nejvíce bodů ve čtvrtfinále získal Hynek Štichauer. Na startu chyběl nejlepší domácí závodník Václav Milík, čerstvý vicemistr Evropy, který má dnes povinnosti v polské lize.

Sajfutdinov celý den předváděl výborné výkony. Ze čtvrtfinálové skupiny postoupil s maximálním počtem deseti bodů, byť měl za jednoho ze soupeřů právě silného Holtu. Také v semifinále jako jediný dvě jízdy ze tří vyhrál a do finále šel jako favorit.

"Byl to neskutečně náročný závod, takže jsem moc rád, že jsem vyhrál. I proto, že jsem porazil Holtu, který to tady zná a už tady dvakrát vyhrál," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi vítězný Rus.

Favorita Pedersena odvezla sanitka

Start v prvním finále se sice nejlépe povedl právě Holtovi, ale potom se dostal do čela Sajfutdinov. Pedersen se nejprve propadl, pak se ze čtvrtého místa propracovával vpřed. V těsném boji o vedení ale přehnal tlak na soupeře a upadl. Z dráhy ho museli odvézt lékaři, kteří mu kromě jiného zafixovali krční páteř.

Opakované finále mělo podobný průběh. Sajfutdinov se ujal vedení hned po startu a jediným mužem, který ho o titul mohl připravit, byl právě Holta, vítěz Zlaté přilby z let 2009 a 2011. Jeho nápor ale Rus bez větších potíží odrazil a nasadil si na hlavu slavnou blyštivou trofej.

Obhájce loňského vítězství Jurica Pavlic z Chorvatska vypadl v semifinálové skupině. V sanitce odjel ze stadionu také ve vylučovací skupině Němec Christian Hefenbrock, kterého na startu nahradil Jaroslav Petrák, jenž tak 18. startem překonal rekord v počtu startů na Zlaté přilbě. Do závodu nastoupil také Eduard Krčmář, i když měl v sobotní Zlaté stuze těžký pád.

Zlatá přilba, mezinárodní závod na ploché dráze v Pardubicích:

1. Sajfutdinov (Rus.), 2. Holta (Pol.), 3. Smolinski (Něm.), 4. Ljung (Švéd.), 5. Fricke (Austr.), 6. Pedersen (Dán.).