Zájem o tyto služby se zhruba před rokem rapidně snížil. Někteří provozovatelé proto vytáhli do boje se slevovými akcemi.

Půjčování DVD po desítkách denně, tak funguje půjčovna v Pardubicích. „Lidé k nám chodí míň, je to kvůli internetu. Proto jsme pro naše zákazníky připravili akce, které se konají každý měsíc. V určitých dnech mají zákazníci u nás slevu na půjčovné 50 procent na určité žánry. Samotné půjčovné stojí 50 korun, a pokud lidé nejsou členy, musí si připravit 500 korun jako zálohu,“ uvedla pracovnice videopůjčovny Alena Ježková.

Co se týká žánrů, většina lidí dává přednost buď novým komerčním filmům, nebo akčním komediím. Pro filmy si chodí všichni, od dětí po lidi ve středním věku.

Majitel videopůjčovny v Jičíně Josef Vosátka hodnotí zájem lidí za mírně klesající. Půjčuje také VHS kazety, o něž je nyní zájem minimální a spíše dožívají.

„Plagiátorství ovlivnit nemůžeme, je to záležitost distributorů. Abychom zabránili krádežím, vystavujeme pouze obaly a DVD máme za pultem,“ řekl Josef Vosátka. Občas se stane, že lidé ukradnou prázdný obal v domnění, že obsahuje i DVD. Nebo se naopak půjčené DVD nevrátí. „Kazetu si půjčí asi dva lidé denně. Stojí 24 korun na den, u DVD je to maximálně 50 korun, záleží na stáří filmu,“ objasnil Vosátka.

Pokud nejste zastánci videopůjčoven, máte možnost půjčení filmu prostřednictvím automatu. Těch přibývá stále víc a manipulace s ním je velmi jednoduchá. Stačí si nechat vystavit průkazku s kódem, vložit ji do automatu, přihlásit se, vybrat si film, vložit bankovku a DVD máte u sebe. Vrací se podobně. Navíc u automatů máte výhodu, že nabízí různá časová pásma. Takže pokud se na film chcete jen podívat a hned vrátit, vyjde vás půjčovné levněji. Navíc automaty fungují nepřetržitě a také si konkrétní film můžete rezervovat.

Na nedostatek zákazníků si nemůže stěžovat půjčovna Fofino v Hradci Králové. Podle pracovnice Kristýny Vítové je počet zákazníků ovlivněn počasím. „Pokud je ošklivo, navštíví nás přes sto lidí denně. Průměr je tak 80 zákazníků denně,“ uvedla zaměstnankyně půjčovny Fofino.

Hradečáci, kteří jsou členy, nepotřebují žádné doklady a půjčovné je stojí 45 korun. „Ti, kteří nejsou místní, musí předložit občanský průkaz a zaplatit 50 korun za půjčení,“ dodala Kristýna Vítová.