„Výdaje na bydlení ukrajují vČeské republice v současnosti přibližně 18 % rodinného rozpočtu. Vsouvislosti sprobíhající deregulací cen nájemného, stavebním boomem zposledních let, investicemi do rekonstrukcí a rostoucími cenami energií lze ovšem očekávat, že tento podíl bude nadále růst,“ říká Michal Tuček, produktový manažer hypoték GEMoney Bank. „Minimálně se budeme přibližovat průměru Evropské unie, kde se za bydlení nejčastěji platí 22 – 26 %. Ve středoevropském regionu nyní nejvíce zabydlení utrácejí Poláci – 24,7 % rodinných financí,“ dodává Michal Tuček.

Náklady spojené sbydlením dosahují vČeské republice nejčastěji šest až osm tisíc korun měsíčně. Jedna čtvrtina respondentů ovšem uvedla, že měsíčně platí více než 10 tisíc korun. Rodinný rozpočet 60 % dotazovaných přitom nepřesahuje 30 tisíc korun. Čistý měsíční příjem rodiny vČR vsoučasnosti průměrně činí téměř 26 tisíc korun.

Z průzkumu, který provedla GE Money mezi respondenty ve střední Evropě a Rusku, jasně vyplynulo, že jsou to právě Češi, kteří uvažují nejvíce o investicích do zlepšení svého stávajícího bydlení. Během tří let je hodlají uskutečnit dvě třetiny našich dospělých obyvatel, zatímco vMaďarsku nebo Rumunsku je to pouze 40 %. Z průzkumu GE Money také vyplynulo, že vprůměru chtějí Češi investovat do zlepšení svého bydlení 780 tisíc korun.

Exkluzivní průzkum GE Money proběhl letos vsrpnu a září mezi respondenty vČeské republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Rusku, na representativním vzorku dospělé populace. Průzkum pro GE Money provedla společnost TNS AISA.