Podpora se v rámci aktuálně připravované 1. výzvy z programu bude poskytovat za období od 14. října 2020 do 10. ledna 2021, podávat žádostí bude možné od 15. ledna 2021.

Prostitutky, nevěstinec, sex. ilustrační foto.
Prostitutky bojují o přežití. Klientů kvůli obavám z covidu výrazně ubylo

„Parametry programu jsou výsledkem diskuze se zástupci podnikatelských asociací a sdružení. Podpora je určena všem podnikatelům, kteří zaměstnávají pracovníky v restauračních provozech, maloobchodních prodejnách či v osobních, vzdělávacích a rekreačních službách,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. 

Na den 400 korun

Za každého zaměstnance v pracovním poměru, případně spolupracující OSVČ, bude možné čerpat 400 korun na den. Nový program počítá s tím, že podpoří provozovny po ten počet dnů, kdy měly zavřeno.

Pokud například o dotaci požádá stravovací zařízení s deseti zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, dostane provozovatel 4 000 korun za den, tedy 120 tisíc korun za měsíc. Za období uzavření – tedy za 74 dnů – je to celkem 296 tisíc korun. 

V lyžařském areálu Svatý Petr se pohybovalo jen několik desítek rodin s dětmi, které tam sáňkovaly nebo bobovaly.
Vlekaři přišli o miliony korun. Kompenzace jsou v podstatě drobné, říkají

„Žádosti bude možné podávat prostřednictvím informačního systému MPO dostupného přes webové stránky www.mpo.cz, na který jsou už podnikatelé zvyklí například z programu COVID – Nájemné. Potřebnou výzvu předpokládáme zveřejnit 15. ledna, doba na podání žádosti bude nejméně 30 dnů,“ dodává náměstek ministra průmyslu Petr Očko.