Zdražování uhlí a plynu vede v posledních dvou letech ke zvýšené poptávce po dřevě. Společnosti zabývající se zpracováním a prodejem palivového dřeva hodnotí tento nárůst jako mírný.

Například majitel Pily Slatina na Královéhradecku, zabývající se mimo jiné také pořezem či výrobou řeziva, tvrdí, že zájem lidí pomalu roste. „Nyní je spíše problém dřevo sehnat, protože s ním lesníci sami obchodují. Prodáváme více listnaté dřevo, které stojí 270 korun za metrák a lidé mu dávají přednost před jehličnatým,“ objasnil majitel pily Jan Slavíček.

Podle Jaroslava Benáka z Pily Horní Jelení lidé nejčastěji kupují smrk a borovici, v omezené míře také dub.

Dalším obchodníkem se dřevem jsou Městské lesy Vysoké Mýto. Nabízejí velké množství listnatého dřeva, z jehličnanů pouze smrk a borovici. Veškeré dřevo společnost prodává na prostorové metry.

„Největší boom nákupu dřeva byl v minulém roce. Lidé je kupovali převážně do krbových kamen. Letos se situace ustálila, ovšem stále platí, že poptávka je vyšší než nabídka,“ sdělil ekonom Městských lesů Vysoké Mýto Martin Janecký.

„Zájem lidí je většinou o listnaté dřevo tvrdé. Měkké listnáče lidé nechtějí, protože rychleji shoří. Navíc v našich lesích není,“ dodal Martin Janecký. Se zloději společnost problémy nemá, protože lidem vychází vstříc, například si mohou sklidit těžební zbytky.

Pardubická policie od počátku letošního roku šetří tři trestné činy krádeže a osm přestupků proti majetku v souvislosti s krádežemi dřeva z lesů. V loňském roce to byl jeden trestný čin a čtyři přestupky, z nichž jeden byla krádež vánočních stromků.

„Z těchto celkem 16 skutků se podařilo v pěti případech zjistit pachatele. Zlodějům hrozí dle skutku, který spáchají, pokuta do výše 15 000 korun, v případě trestného činu krádeže záleží na způsobené škodě. Například, pokud je škoda nejméně dvacet pět tisíc hrozí zlodějům odnětí svobody od šesti měsíců do tří let,“ informovala mluvčí pardubické policie České republiky prap. Jitka Vavřinová.