VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

11.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Horsinka Adolf

Jako každý národ mají také Irové svou typickou kuchyni, jejíž základ tvoří husté polévky, bramborové speciality, vařené maso a moučníky. Brambory jsou hlavním zdrojem obživy a podávají se buď jako příloha k jehněčímu či hovězímu masu, nebo i jako hlavní jídlo v mnoha podobách (pečené, vařené, osmažené, v kostkách i celé, kaše, bramborové placky). Národním jídlem je Irish stew, jehněčí a hovězí maso vařené se zeleninou, ochucené tymiánem a bobkovým listem.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na lahodnou irskou kávu. Připravujeme ji tak, že vrstva alkoholu (rum či whisky, nejlépe ovšem irská) se smíchá se třemi plnými lžičkami cukru a zalije svařenou kávou. Po zamíchání pak přes obrácenou lžičku nalijeme smetanu.

Rybí koláč(Fishcake)

500 g rybího masa, 50 g másla, 75 g hladké mouky, 500 ml mléka, koriandr, sůl a suroviny na obalení a smažení.
Základem je rybí maso, které povaříme v mléce s přídavkem citronové šťávy a čerstvým koriandrem. Vařené maso dáme vychladnout a potom obereme z kostí, kůži odstraníme. Z másla, hladké mouky a mléka vyrobíme hustý bešamel, který rovněž necháme vystydnout. Po vychladnutí vše smícháme, přidáme sekanou petrželovou nať a ze vzniklé hmoty tvarujeme karbanátky. Ty můžeme rovnou opéct na másle, nebo obalit v trojobalu a usmažit. Při servisu se hojně využívá na podklad spařeného listového špenátu a zastřeného vejce na povrchu.

Irský sladký dezert (Sticky toffee puding)

150 g sekaných datlí, necelých 300 ml vařící vody na spaření datlí, 50 g másla, 150 g cukru, 200 g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, vanilka. Na omáčku: 50 g másla, 75 g přírodního cukru, 125 ml velmi tučné smetany.

Vyšleháme máslo s cukrem, později přidáme i vejce. Postupně opatrně vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme i spařené nasekané datle a vanilku. Hmotu vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 40 minut při 180°C. Po vychladnutí papír odstraníme. Omáčku vyrobíme zkaramelizováním cukru na másle částečně zalitém vodou a později zjemněném smetanou. Musí mít patřičnou konzistenci a mnohdy bývá ochucena irskou whisky. Tento dezert servírujeme v hlubokém talíři nebo misce.

11.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jan Mazuch z ODS.

Starostu Poličky dostaly do sněmovny preferenční hlasy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.

Hnutí ANO vyhrálo s přehledem i v Pardubickém kraji

AKTUALIZUJEME

ON-LINE: V Pardubickém kraji má ANO čtyři mandáty

Pardubický kraj - Sečteno je 100 procent volebních okrsků v kraji. Volby do sněmovny vyhrálo hnutí Ano. Stejně jako v celorepublikovém součtu. V Pardubickém kraji má 29,64 procent hlasů. Druhá je ODS a třetí Piráti.

Volební místnosti se zavřely. Začíná sčítání hlasů

Pardubický kraj - Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR skončily. Ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti a nyní se budou sčítat odevzdané hlasy. Výsledky mají být známé ještě dnes večer. 

Pardubice v Třinci prohrály po gólu v nastavení

Pardubice – V posledních vteřinách přišli o bod. Fotbalisté Pardubic po více než měsíci prohráli, když v souboji čtvrtého týmu se třetím podlehli těsně domácímu Třinci. Východočeši své šance v utkání 12. kola FNL neproměnili, na konci utkání pak inkasovali po standardní situaci.

Kvůli tričku s mešitou bylo v Pardubicích u voleb opět rušno

Pardubický kraj – Volby v Pardubickém kraji byly poklidné. Až na xenofobní aktivisty je nikdo nenarušoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení