„Na naše chovatele si došlápneme, ale jaké jsou kontroly dovezených výrobků v supermarketech?“ ptali se účastníci desátého sjezdu. Mínili tím prodej výrobků přímo „ze dvora“. Připomněli, že nejen ovce, ale i skot ohrožuje virová nemoc nazvaná modrý jazyk. Choroba, která dosud byla nemocí teplých krajin, zejména Afriky, zamířila vlivem globálního oteplování téměř do všech evropských zemí.

„V České republice se zatím nevyskytl jediný případ, nicméně režim ochrany dodržujeme,“ dodal chovatel z Vendolí a účastník celostátního setkání Vlastimil Ambrož. Zaujal ho výklad profesora Paula Polise z Francie. Velký prostor věnovali agroturistice. Inspirativní byla přednáška chovatele Miroslav Kadeřávek z Věcova u Jimramova.

Zaznělo rovněž, že český člověk neumí jíst jehněčí maso. „Proto máme nejnižší spotřebu na obyvatele, necelých 15 dekagramů, zatímco v Evropské unii je průměrná spotřeba 3,4 kilogramů,“ říká bojovník za větší konzumaci jehněčího a skopového masa Vlastimil Ambrož. Chovatelé kritizovali návrh zákona na ochranu zvířat. Poukazovali na kupírování ocásků a kastraci.

Ohrožuje zdraví jehňat a je daleko bolestivější než návlek pryžové gumičky. Setkání zpestřilo vyhlášení kuriozního úředního výrazu. Vítězství získal ředitel Českomoravského svazu chovatelů za obrat „zvíře s příznakem.“