Například v kempu Pecka je v současnosti plno. „Letos k nám přijelo více Nizozemců s karavany, a také Němci. Díky nedaleké holandské vesnici rok od roku Nizozemců přibývá. Někteří si brali letáky, takže příští rok snad přijedou další,“ řekl majitel kempu Pecka Ladislav Harčarik.

Nizozemci tvoří asi jednu pětinu z návštěvníků kempu. Obsazenost je stejná jako loni, jen počasí mnohonásobně snížilo příjmy z koupání.

Již nyní se plánují investice do areálu, které by přilákaly více turistů. „Pokud to finance dovolí, chtěli bychom rozšířit zeleň v kempu, například živý plot. Plánujeme také novou atrakci do vody nebo obložení bazénu,“ poznamenal Ladislav Harčarik.

Příliv zahraničních turistů zaznamenal také ředitel kempu a koupaliště Lodín Miroslav Kout. „Letos k nám přijeli Nizozemci, Němci, Norové a Dánové. Již tradičně jezdí s karavany nebo pod stan. Chatky obsazují spíše Češi,“ řekl Miroslav Kout. Někteří z nich se do Lodína vrací. Vždy před svým odjezdem si rezervují místo na příští rok.

I tady plánují investovat nemalé peníze. „Nyní jednáme se starostou a zastupitelstvem. Kemp má v současnosti deset chat, chtěli bychom přikoupit ještě pět,“ konstatoval Miroslav Kout.

Střídavě oblačno. Tak nazval letošní sezonu ředitel Autocampingu Rozkoš Jan Šnajdr. Areál s přírodním koupalištěm, jehož voda je dosud v pořádku, má v chatkách plno. Stále je však místo na stanové louce, jejíž kapacita je přibližně 3000 lidí. I sem hojně jezdí turisté především z nedalekého Polska nebo Nizozemska.

„Zahraniční turisté tvoří asi dvacet procent z návštěvníků. Nizozemci jezdí převážně s karavany, Poláci spíše do chatek,“ sdělil ředitel kempu Jan Šnajdr.
Areál by se měl v budoucnu rozšířit. V současnosti se pilně pracuje na projektu.

„Město Česká Skalice s pomocí dotací od Evropské unie plánuje vytvořit sportovní a relaxační centrum, jehož součástí by mělo být také aquacentrum. Mělo by navazovat na areál autokempu,“ informoval ředitel kempu Rozkoš Jan Šnajdr. Investice by měla přijít zhruba na 150 milionů korun.